Δύσκολη η ανοσία της αγέλης για τις ΗΠΑ

Στην αρχή της πανδημίας, όταν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ήταν ακόμα μια λάμψη στον ορίζοντα, ο όρος «ανοσία της αγέλης» ήρθε για να δηλώσει το τέλος της πανδημίας: το σημείο όπου αρκετοί Αμερικανοί θα προστατεύονταν, ώστε να μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τον παθογόνο ιό και να ανακτήσουμε τη ζωή μας.

Τώρα, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ωστόσο, τα καθημερινά ποσοστά εμβολιασμού μειώνονται και υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων και των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας ότι το κατώτατο όριο ανοσίας της αγέλης δεν είναι εφικτό - τουλάχιστον όχι στο προβλέψιμο μέλλον, και ίσως ποτέ.

Αντ' αυτού, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αντί να κάνουν μια μακρά υποσχόμενη έξοδο, ο ιός πιθανότατα θα γίνει μια διαχειρίσιμη απειλή που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας ακόμη νοσηλεία και θανάτους, αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς.

Το πόσο μικρότερη θα είναι η απειλή είναι αβέβαιο και εξαρτάται εν μέρει από το πόσο ποσοστό του έθνους και παγκοσμίως εμβολιάζεται και πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός. Είναι ήδη σαφές, ωστόσο, ότι ο ιός αλλάζει πολύ γρήγορα, οι νέες παραλλαγές εξαπλώνονται πολύ εύκολα και ο εμβολιασμός προχωρά πολύ αργά για να φτάσει η ανοσία της αγέλης σύντομα.

Συνεχείς εμβολιασμοί, ειδικά για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο λόγω ηλικίας, έκθεσης ή κατάστασης υγείας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της σοβαρότητας των επιδημιών, αν όχι της συχνότητάς τους, πιστεύουν οι ειδικοί.

«Ο ιός είναι απίθανο να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Ράστομ Αντία (Rustom Antia), βιολόγος που ασχολείται με τη θεωρία της εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα. «Αλλά θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε ότι είναι πιθανό να γίνει μια ήπια λοίμωξη».

Η αλλαγή των προοπτικών αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις αρχές δημόσιας υγείας. Το κίνητρο για την ανοσία της αγέλης -μέχρι το καλοκαίρι, κάποιοι ειδικοί κάποτε πίστευαν ότι ήταν δυνατό- κυριαρχούσαν στη φαντασία μεγάλων τμημάτων του λαού. Το να πούμε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί προσθέτει ένα άλλο «γιατί τότε να ενοχλούμαστε» στη λίστα των λόγων που χρησιμοποιούν οι σκεπτικιστές του εμβολίου για να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, οι εμβολιασμοί παραμένουν το «κλειδί» για τη μετατροπή του ιού σε ελεγχόμενη απειλή, ανέφεραν ειδικοί.

Ο Δρ Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπάιντεν για την Covid-19, αναγνώρισε τη μετατόπιση της σκέψης των ειδικών. «Οι άνθρωποι μπερδεύονται και για αυτό σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε την ανοσία της αγέλης με την παραδοσιακή έννοια». Και πρόσθεσε: «Ξεχάστε το για ένα λεπτό. Εμβολιάζετε αρκετούς ανθρώπους και οι μολύνεις μειώνονται».

Μόλις ο νέος κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο στις αρχές του 2020, έγινε όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος να γλυτώσουμε από την πανδημία θα ήταν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να αποκτήσουν ανοσία -είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε εμβολιασμού- και ότι ο ιός δεν θα είχε άλλους ανθρώπους να μολύνει. Η έννοια της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έγινε ο έμμεσος στόχος σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρχικά, το κατώτατο όριο ανοσίας υπολογίστηκε ότι ήταν περίπου 60 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Δρα Φάουτσι ανέμεναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό μόλις ήταν διαθέσιμα τα εμβόλια. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις, όπως η βρετανική, έκαναν τον ιό 60% πιο μεταδοτικό. Ετσι το όριο της ανοσίας έφτασε στο 80%, ενώ το 30% των Αμερικανών διστάζουν να εμβολιαστούν. Κι αυτό θα καταστήσει σχεδόν απίθανη την ανοσία της αγέλης.