Δυσφορία ΗΠΑ για Ιράκ

Εντεινόμενη δυσφορία δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το σχεδιαζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Νίκολας Μπερνς σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο πρακτορείο Ρόιτερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία "απολύτως" ανάγκη να κατασκευάσει το Ιράν και άλλους πυρηνικούς σταθμούς.

"Δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία ανάγκη να κατασκευάσει το Ιράν επιπρόσθετα πυρηνικά εργοστάσια. Ουδεμία", είπε ο Μπερνς όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρέσβη του Ιράν στη Ρωσία ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό.

Ο Μπερνς τόνισε επίσης ότι η πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε το Ιράν την Δευτέρα και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ξεκινήσει δοκιμές σε ένα υπερσύγχρονο σταθμό φυγοκέντρισης είναι "πολύ ανησυχητικές" και ενισχύουν το επιχείρημα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσει γρήγορα μια νέα απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει από το Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αν και η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι στόχος του πυρηνικού προγράμματός της είναι να μπορέσει να παράγει περισσότερη ενέργεια.
Πηγή: skai.gr