Δυσαρεστημένη η Αιθιοπία από τον αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ 

Η Αιθιοπία δηλώνει δυσαρεστημένη με την απόφαση των ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αδασμολόγητη πρόσβαση στις εξαγωγές της χώρας της Ανατολικής Αφρικής.

Η δήλωση του υπουργείου Εμπορίου της Αιθιοπίας τη Δευτέρα ήρθε αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 23 Δεκεμβρίου τερμάτισε την επιλογή της Αιθιοπίας για οφέλη βάσει του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής. Οι ΗΠΑ ανέφεραν την αποδοκιμασία τους για τον πόλεμο στην περιοχή Tigray.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είναι δυσαρεστημένη για την απόφαση των ΗΠΑ να την εξαιρέσουν από τα προνομιακά εμπορικά οφέλη», είπε το υπουργείο, το οποίο ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

«Η Αιθιοπία πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα, την πολιτική συναίνεση και την οικονομική ανάπτυξη εκτός από τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η δήλωση.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν την πρόσβαση της Αιθιοπίας στα εμπορικά οφέλη παρά τις εκκλήσεις ορισμένων νομοθετών των ΗΠΑ και ομάδων λόμπι της Αιθιοπίας που ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

«Η απόφαση κατά του αφρικανικού έθνους λήφθηκε λόγω της αποτυχίας του να τερματίσει έναν σχεδόν έναν χρόνο πολέμου στην περιοχή Tigray που οδήγησε σε «κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η δήλωση Μπάιντεν. Η δράση εμποδίζει επίσης τη Γουινέα και το Μάλι να λαμβάνουν τα εμπορικά οφέλη από την 1η Ιανουαρίου.

Ο νόμος Africa Growth and Opportunity Actπαρέχει στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής αφορολόγητη πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις των ΗΠΑ και την επίτευξη προόδου προς τον πολιτικό πλουραλισμό.

Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι αρχές της Αιθιοπίας εμπόδισαν φορτηγά από το να παραδίδουν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στο Tigray την οποία χρειάζονται απεγνωσμένα. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα, ανέφερε το Associated Press.

Τον Σεπτέμβριο ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις εάν ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed δεν λάβει μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο στο Tigray και σε άλλες περιοχές.

Στις 3 Νοεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας χαρακτήρισε την κίνηση ως «λανθασμένη» και «αδικαιολόγητο εκφοβισμό» και είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τα μέσα διαβίωσης περισσότερων από 200.000 Αιθιοπών χαμηλού εισοδήματος που εργάζονται για εταιρείες που επωφελούνται από την προνομιακή εμπορική πρόσβαση.

Ορισμένες Αιθιοπικές εταιρείες δείχνουν ήδη σημάδια ύφεσης στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες.

«Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να φεύγουν και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», είπε στο AP τηλεφωνικά ένας εργάτης κλωστοϋφαντουργίας στο βιομηχανικό πάρκο Hawassa, περίπου 270 χιλιόμετρα (168 μίλια) νότια της πρωτεύουσας, Αντίς Αμπέμπα.

Η Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια είχε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, αλλά ο πόλεμος στο Tigray μείωσε αυτή τη δυναμική.

Πηγή: abcnews.com