Δυσαρεστημένη η Άγκυρα

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα ζημιωθούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκριση από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής κειμένου με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Οθωμανούς.

Η έγκριση της απόφασης ήταν μιά ανεύθυνη κίνηση, σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή , και θα καταστήσει πιό δύσκολες τις σχέσεις μας με μιά χώρα που είναι φίλη και σύμμαχος εδώ και πολλά χρόνια αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά την έντονη αντίθεση του προέδρου Τζορτζ Μπους, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το κείμενο με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Οθωμανούς.

Το σχετικό κείμενο, που δεν είναι δεσμευτικό, υπερψηφίστηκε από 27 μέλη της επιτροπής, ενώ 21 το καταψήφισαν και τώρα παραπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρ Κοτσαριάν χαιρέτισε την υιοθέτηση από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ενός κειμένου με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία του 1915 και δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει άλλες χώρες να αναγνωρίσουν αυτά τα γεγονότα για τα οποία ούδείς αμφιβάλλει.

Ουδείς στον κόσμο έχει αμφιβολία για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1915, πρόσθεσε. Αν ορισμένες χώρες αρνούνται να τα αναγνωρίσουν σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι για να αποφύγουν να περιπλέξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει (τη γενοκτονία) δεν της επιτρέπει να υποχρεώνει άλλες χώρες να αρνούνται κι αυτές την ιστορική αλήθεια, πρόσθεσε.

To αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων επιβεβαίωσε με το ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, και σημείωσε ότι επίσης αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός είναι και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η κατοχή του βόρειου τμήματος της.

Από εκεί και πέρα αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν την αμερικανική κυβέρνηση και θέματα τα οποία αφορούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ και εμείς δεν έχουμε να κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, πρόσθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα, και εξέφρασε την προθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει μια τελική έγκριση από το Κογκρέσο.

Πηγή: skai.gr