Ονδούρα: Δύο νεκροί από πυρά σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τεγκουσιγκάλπα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου της Ονδούρας, του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες — τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι έκλεψε τις εκλογές — ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Υπάλληλοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας παρέλαβαν δύο πτώματα» μεταξύ των ανθρώπων που διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Εσκουέλα της πρωτεύουσας, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε η εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών Ίσις Αλβαράδο.

Επρόκειτο για δύο άνδρες 24 και 37 ετών, που είχαν τραύματα από σφαίρες. Σκοτώθηκαν όταν επενέβησαν αστυνομικοί και στρατιώτες για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που απέκλεισαν δρόμους και λεηλάτησαν περίπου 10 καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και τρόφιμα σε διάφορες συνοικίες στην Τεγκουσιγκάλπα.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί, με την υποστήριξη φοιτητών, μαθητών και πολλών άλλων, οργάνωσαν αυτή την κινητοποίηση, η οποία στρεφόταν εναντίον δύο κυβερνητικών διαταγμάτων που καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας στη χώρα. Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στόχο οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αποκλεισμοί δρόμων, με ελαστικά αυτοκινήτων στα οποία οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά, ξύλα και πέτρες, συνεχίζονται τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Σαν Πέδρο Σούλα (βόρεια), Λα Σέιμπα (βόρεια), Τσολουτέκα (νότια) και Κολόν (βορειοανατολικά).

Στην περιοχή της Κολόν είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον φορτηγών που μετέφεραν εμπορευματοκιβώτια της αμερικανικής Dole Food Company πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Ερνάντες συγκάλεσε χθες Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής άμυνας και ασφαλείας της κυβέρνησής του. Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί ο στρατός για να τερματιστούν οι αποκλεισμοί οδών και να προστατευθούν η δημόσια και ιδιωτικές περιουσίες.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέργησαν εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εξαντλητικά ωράρια που τους επιβάλλονται από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πριν από περίπου έναν μήνα.

Οι οδηγοί φορτηγοί επίσης κατέβηκαν σε απεργία, αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι έκλεισε συμφωνία μαζί της.

Οι εκλογές στις οποίες ο Ερνάντες κέρδισε τη δεύτερη θητεία του το 2017 είχαν αμαυρωθεί από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

«Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι υπόλοιπες δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και θα παραμείνουν» σε πλήρη κινητοποίηση, διεμήνυσε ο πρόεδρος Ερνάντες, δεξιός πολιτικός και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr