Δυνητικά καταστροφικός

Δυνητικά καταστροφικός
Στην κατηγορία 5 αναβαθμίστηκε ο τυφώνας Ντιν και ετοιμάζεται να πλήξει τις ακτές του Μεξικού στην Καραϊβική, ακτές που είναι γεμάτες από τουρίστες.

Η Κατηγορία 5 είναι η υψηλότερη στην κλίμακα ΣαφίρΣίμσον και σημαίνει ότι οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 256 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών,η περιοχή που αναμένεται να πληγεί περισσότερο είναι το Γκουαμίλ και πρόκειται να διακοπεί η λειτουργία των αεροδρομίων του Κανκούν και του Τσετούμαλ.

Στο Μεξικό και στο θέρετρο Πλάγια ντελ Κάρμεν, καθώς και στο γειτονικό νησί Κοζουμελ άρχισε να βρέχει με ιδιαίτερα ένταση, ενώ περίπου 400 τουρίστες οδηγήθηκαν για περισσότερη ασφάλεια σε ένα ξενοδοχείο.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει 1200 αστυνομικούς και στρατιώτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους, που σφραγίζουν τα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν την σφοδρότητα των ανέμων.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης,ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν που ήταν στον Καναδά για συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα του.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στην Αϊτή, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν, ενώ οι πληγέντες ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες.

Η Κατηγορία 5 για τους κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο μέσα στο 2005 σημειώθηκαν 4 κυκλώνες, συμπεριλαμβανομένης της Κατρίνα που έπληξε την Νέα Ορλεάνη.

Εξάλλου, το Μεξικό είχε πληγεί και το 2005 από τη Βίλμα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο Κανκούν και σε άλλα θέρετρα.

Τότε είχαν χάσει την ζωή τους επτά άνθρωποι και οι ζημιές είχαν ξεπεράσει τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ, όμως, πλήττονται και από την τροπική καταιγίδα Έριν, η οποία χτύπησε κυρίως την Οκλαχόμα και τη Μινεσότα, προκαλώντας το θάνατο 19 ανθρώπων και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.
Πηγή: skai.gr