DW: Ο Σαρκοζί, η φυλακή και η επιρροή του

Για δεύτερη φορά φέτος, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Παρόλο που ο 66χρονος δεν έχει κάποιο αξίωμα, η επιρροή του είναι αισθητή.
Πρόσφατα ζητήθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί να μιλήσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 για την κατάσταση του πολιτικού πολιτισμού στη Γαλλία. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν η αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη στον ακροδεξιό συγγραφέα Ερίκ Ζεμούρ. Ο συγγραφέας που θέλει να ρυθμίστεί με νόμο ώστε τα παιδιά στη Γαλλία να έχουν μόνο γαλλικά ονόματα, παίζει με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2022. Με 13% προς το παρόν, οι δημοσκόποι βλέπουν τον Ζέμουρ λίγο πίσω από την επίσης ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Για τον Νικολά Σαρκοζί, ο Ζεμούρ δεν είναι η αιτία της κρίσης «αλλά το σύμπτωμα. Αν μπορούσαν οι πολιτικοί να παρουσιάσουν πειστικές ιδέες για θέματα που δεν γίνεται πλέον να αγνοηθούν! Τους λέω πως η μεταναστευτική κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει », δήλωσε οργισμένος ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας.

Αποτυχημένη επιστροφή

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους πολιτικούς παρατηρητές ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ήθελε να ασχοληθεί και πάλι με αυτά τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Ο 66χρονος πολιτικός θεωρεί ντροπή που δεν επανεξελέγη το 2012 στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά από μία μόνο θητεία. Τότε είχε χάσει από τον μη χαρισματικό Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Είναι τώρα αυτή, η αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία για την οποία αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο στο Παρίσι.Η ομάδα του Σαρκοζί αγνόησε το νομικά προκαθορισμένο ανώτατο όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ και δαπάνησε συνολικά 42,8 εκατομμύρια ευρώ στην προεκλογική εκστρατεία. Για να καλυφθούν οι υπερβολικές δαπάνες, χρησιμοποιήθηκαν πλασματικά τιμολόγια. Ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος λέγεται ότι δεν είχε δημιουργήσει ο ίδιος αυτό το σύστημα δαπανών αλλά αγνοούσε συστηματικά τις προειδοποιήσεις των λογιστών. «Ως υποψήφιος παρέλειψε να ελέγξει τις δαπάνες», δήλωσε στο Παρίσι η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέρ. Ο Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης σε κατ' οίκον περιορισμό για δώδεκα μήνες.

Αμφιλεγόμενη προεκλογική εκστρατεία

Ο πρώην Πρόεδρος άσκησε έφεση την περασμένη άνοιξη για ένα άλλο θέμα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών – τα δύο από αυτά με αναστολή – για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Το δικαστήριο θεωρεί βέβαιο ότι ο πρώην Πρόεδρος προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν δικαστή για να λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη δικαστική έρευνα εναντίον του. Εκείνη την εποχή, το όνομα του Νικολά Σαρκοζί κυκλοφορούσε στους συντηρητικούς κύκλους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2022, αν και ο Σαρκοζί είχε αποκλείσει δημόσια την επιστροφή στην πολιτική το 2017.

Το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος καταδικάστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες σημαίνει το τέλος της επιστροφής του στην εξουσία ακόμη και εάν και οι δύο αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Το κόμμα UMP του Σαρκοζί λέγεται ότι έλαβε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από το περιβάλλον του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ αλ-Καντάφι. Ο Σαρκοζί ήταν ο πρώτος πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας που συνελήφθη από την αστυνομία το 2014.

Ωστόσο παρασκηνικά ο Σαρκοζί, συνεχίζει να επηρεάζει την πολιτική. Ο σημερινός Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο ανταλλάσσει τακτικά εμπιστευτικές πληροφορίες με τον Σαρκοζί, αλλά έχει δώσει σημαντικές θέσεις και σε έμπιστούς του.

Τις επόμενες εβδομάδες το κόμμα του, το οποίο έχει σαφώς χάσει τις δυνάμεις του χωρίς τον ίδιο στην ηγεσία, θα εκλέξει υποψήφιο Πρόεδρο και θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια που ο Νικολά Σαρκοζί δεν θα είναι στη λίστα των υποψηφίων.

Αντρέας Νολ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW
TAGS: Γαλλία