DW: Αραβικό σόι πίσω από τη μεγάλη ληστεία της Δρέσδης;

Ήταν μία εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, που σχεδιαζόταν επί μήνες. Συμμετείχαν 1.640 πάνοπλοι αστυνομικοί από οκτώ κρατίδια της Γερμανίας, μεταξύ αυτών και στελέχη των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων SEK και GSG-9. Συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους προς τους στόχους της έρευνάς τους για να μην κινήσουν υποψίες και στις έξι το πρωί της Τρίτης χτύπησαν συντονισμένα σε δεκαοκτώ διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας: ιδιωτικές κατοικίες, γκαράζ, αυτοκίνητα.

Οι έρευνες εστίασαν ιδιαίτερα στη πολυεθνική συνοικία Νόικελν του Βερολίνου.

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ενώ συγκεντρώθηκε αποδεικτικό υλικό που ίσως βοηθήσει περαιτέρω στις έρευνες για τη μεγάλη ληστεία της Δρέσδης, τον Νοέμβριο του 2019. Άγνωστοι είχαν εισβάλει στον Πράσινο Θόλο, ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμοπου είχε ιδρύσει τον 18ο αιώνα ο ηγεμόνας της Σαξονίας Αύγουστος ο Ισχυρός και έκλεψαν αμύθητους θησαυρούς, μεταξύ των οποίων σπάνια κοσμήματα με πολύτιμους λίθους.

Οι υποψίες της αστυνομίας στρέφονται προς τα αραβικά σόγια που όλο και περισσότερο απασχολούν τις αρχές με την παραβατική τους συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα προς την πολυπληθή οικογένεια Ρέμο. Μέλη της είχαν συλληφθεί και παλαιότερα, μετά από την επίσης μυστηριώδη κλοπή γιγαντιαίου χρυσού νομίσματος, βάρους 100 κιλών, στο Μουσείο Μπόντε του Βερολίνου.

Εντατικές έρευνες επί έναν χρόνο

Αμέσως μετά την κλοπή στο Θόλο της Δρέσδης, τον Νοέμβριο του 2019, η αστυνομία της Σαξονίας συνέστησε ειδική ομάδα 40 ατόμων που αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρώτος στόχος ήταν η αξιολόγηση υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Εντοπίστηκαν 700 αντικείμενα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό. Παράλληλα, ορίστηκε αμοιβή 500.000 ευρώ για όσους θα βοηθούσαν στον εντοπισμό των δραστών. Περισσότερες από 1.000 "πληροφορίες" στην κατεύθυνση αυτή έφθασαν στην αστυνομία.

Στις έρευνες συμμετείχε και ειδικός της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι εξέφραζαν υποψίες για τα μεγάλα αραβικά σόγια, η επικεφαλής της αστυνομίας Μπάρμπαρα Σλόβικ έλεγε ότι όλα αυτά είναι απλώς "εικασίες", αλλά δεν παρέλειπε να επισημάνει ότι "είναι εμφανείς οι ομοιότητες με τις κλοπές στο Μουσείο Μπόντε και παλαιότερα στο πολυκατάστημα KaDeWe, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εγκληματολόγος για να τις αντιληφθεί".

Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό οι υποψίες που επιβαρύνουν τα αραβικά σόγια έγιναν πιο χειροπιαστές. Όπως τονίζει εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν κυρίως τρία στοιχεία: το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αποδεικτικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι ίδιοι οι δράστες στον χώρο του εγκλήματος, αλλά και η ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου διαφυγής, το οποίο φέρει ίχνη των υπόπτων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα Ίντερνετ Καφέ στη συνοικία Νόικελν, καθώς και σε ιδιωτική κατοικία, εντοπίζοντας ένας υπάλληλο που φέρεται να προμήθευσε τους δράστες με κάρτες SIM χωρίς να καταγράψει τα πραγματικά στοιχεία τους. Στις 9 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο διαφυγής σε συνεργείο του Βερολίνου. Οι αρχές εκτιμούν ότι συνολικά επτά άτομα συμμετείχαν στην κλοπή στον Πράσινο Θόλο.

Δύο διεθνή εντάλματα μπορεί να δώσουν απαντήσεις

Μέχρι στιγμής πέντε ύποπτοι βρίσκονται στο στόχαστρο της αστυνομίας. Τρεις συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης. Οι δύο είναι 23 ετών και ο τρίτος 26 ετών, ενώ όλοι τους έχουν γερμανική υπηκοότητα. Ένας από αυτούς είχε καταδικασθεί ερήμην για την κλοπή του χρυσού νομίσματος στο Μουσείο Μπόντε. Λίγο μετά τη συντονισμένη έφοδο της Τρίτης, η γερμανική αστυνομία εξέδωσε διεθνή εντάλματα αναζητώντας άλλους δύο υπόπτους. Είναι δίδυμοι, ηλικίας 21 ετών και έχουν το ίδιο επώνυμο με τους τρεις που βρίσκονται υπό κράτηση.

Η πολυπληθής οικογένεια Ρέμο είναι ένα από τα πιο γνωστά σόγια της γερμανικής πρωτεύουσας. Έχει αραβική καταγωγή, αλλά για πολλά χρόνια διέμενε στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ στη δεκαετία του '80 ήρθε στο Ανατολικό Βερολίνο μέσω Λιβάνου και από εκεί πέρασε στο Δυτικό Βερολίνο.

Η γερμανική δικαιοσύνη κάνει λόγο για "μεγάλο αριθμό αδικημάτων" στα οποία φέρεται να εμπλέκεται: κλοπές έργων τέχνης, ληστεία σε τράπεζα, επίθεση σε χρηματαποστολή, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και στη δολοφονία ενός άνδρα με μπαστούνι του μπέιζμπολ. Τον Ιούλιο του 2018 η Εισαγγελία του Βερολίνου αποφάσισε να κατασχέσει 77 ακίνητα της οικογένειας, συνολικής αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρούσε ότι αποκτήθηκαν με έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, εν μέρει και με εμβάσματα από το εξωτερικό.

Πάντως τα κλοπιμαία από τον Πράσινο Θόλο παραμένουν άφαντα. "Θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί για να τα βρούμε έναν χρόνο μετά..." παραδέχεται ο Τόμας Γκάιτνερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Δρέσδης. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να έχουν πωληθεί ακέραια τα κλοπιμαία. Οι δράστες θα μπορούσαν να λιώσουν τα κοσμήματα και να τεμαχίσουν ή να τροχίσουν τα διαμάντια. Ωστόσο, μετά την έρευνα της Τρίτης η αστυνομία έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία και όπως επισημαίνει ο Τόμας Γκάιτνερ, "αυτή η έρευνα έχει πολύ ακόμη για να ολοκληρωθεί".

Πηγή: DW
TAGS: κλοπή