Οι δράσεις της ΕΕ για τον κορωνοϊό: Ενισχύσεις για ανάπτυξη εμβολίων και ανάκαμψη οικονομίας

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχει λάβει πολλά και σημαντικά μέτρα.

Τα μέτρα της ΕΕ αφορούν τόσο τον τομέα της Υγείας όσο και τον τομέα της Οικονομίας. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην εύρεση και ανάπτυξη ενός έγκυρου και αποτελεσματικού. Η Επιτροπή έχει κινητοποιηθεί πλήρως για να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι φορείς ανάπτυξης εμβολίων.

Η Επιτροπή έχει προτείνει, μάλιστα, μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις και διευκολύνσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Συγκεκριμένα:

 

1. Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού

Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, η ΕΕ έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα για ταξίδια που δεν είναι σημαντικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα βασικά αγαθά συνεχίζουν να διακινούνται, μέσω της εισαγωγής πράσινων λωρίδων. 

2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Οι χώρες της ΕΕ έχουν γρήγορη πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα RescEU του ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αεραγωγοί και οι προστατευτικές μάσκες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο διεθνή διαγωνισμό που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν από κοινού αγορές εξοπλισμού και φαρμάκων. 

Έχει ακόμη διαθέσει 3,08 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά περισσότερων τεστ και για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να φροντίσει τους ασθενείς. Η ΕΕ έχει οργανώσει έναν διαδικτυακό έρανο που στοχεύει να συγκεντρώσει αρχικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για την καταπολέμηση του κορωνοϊού παγκοσμίως.

3. Προώθηση της έρευνας

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 151 ομάδες σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην ταχεία ανεύρεση εμβολίου κατά του Covid-19. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διάγνωση, η ετοιμότητα, η κλινική διαχείριση και η θεραπεία.

4. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητούν χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με το νέο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ταμείου, θα διατεθούν στα κράτη- μέλη φέτος έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

5. Διασφάλιση της ανάκαμψης της ΕΕ

Για να βοηθήσει την ΕΕ να ανακάμψει οικονομικά και κοινωνικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό (2021-2027), ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την τελευταία λέξη σχετικά με την πρόταση.

 

6. Υποστήριξη της οικονομίας

Η ΕΕ προτείνει ένα πακέτο στήριξης 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και υποστηρίζει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη-μέλη. 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισ. ευρώ για την μετριάσει το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισ. ευρώ για ποσοτική χαλάρωση και 20 δισ. ευρώ για αγορές χρεών. 

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την διάθεση 37 δισ. ευρώ από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στις χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και για να υποστηρίξουν την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

7. Προστασία θέσεων εργασίας

Για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, όταν οι εταιρείες παύουν εξαιτίας κρίσης του κορωνοϊού, η Επιτροπή πρότεινε την έννοια του βραχυχρόνιου κράτους που υποστηρίζεται από το κράτος εργασίας (SURE). 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ξεκλειδώσει 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων σε εγγυήσεις για να ενθαρρύνει τις τράπεζες και άλλους δανειστές να παρέχουν ρευστότητα έως και 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 100.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

8. Επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ

Περισσότεροι από 10.000 Ευρωπαίοι από όλο τον κόσμο επαναπατρίστηκαν με το ξέσπασμα του ιού, χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

9. Βοηθώντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκλειδώσει 20 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους εταίρους τρίτων χωρών να καταπολεμήσουν την κρίση ως μέρος ενός πακέτου της ΕΕ για μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

10. Εξασφάλιση εξακριβωμένων πληροφοριών

 

Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. 

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μια ευρωπαϊκή πηγή πληροφοριών για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες στη γλώσσα τους και ζήτησαν από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια  

Η Επιτροπή έχει προτείνει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για εμβόλια για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης μίας προσωρινής και αυστηρώς σχετιζόμενης με τον κορωνοϊό εξαίρεσης από ορισμένους κανόνες για κλινικές δοκιμές.

Οι κλινικές δοκιμές για εμβόλια για τον COVID-19 απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες πριν αυτά αδειοδοτηθούν. Κάποια εμβόλια και θεραπείες για τον COVID-19 που ήδη αναπτύσσονται θα μπορούσαν να ορισθούν ως γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί («GMOs») ως εκ τούτου καλύπτονται από τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. 

Η υιοθέτηση της εξαίρεσης από αυτούς τους κανόνες κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη σωτήριων εμβολίων και θεραπειών.

100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει την εταιρεία ανοσοθεραπείας BioNTech SE με χρηματοδότηση χρέους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του προγράμματος εμβολίων Covid-19.

Επίσης, διαθέτει 314 εκατ. ευρώ για καινοτόμες εταιρείες για την καταπολέμηση του ιού και την υποστήριξη της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, 166 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε 36 εταιρείες μέσω του πιλοτικού προγράμματος Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), 148 εκατομμύρια ευρώ χορηγούνται, επίσης, σε άλλες 36 εταιρείες που πρόκειται να συμβάλουν στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. Σε 139 εταιρείες απονέμεται η νέα σφραγίδα αριστείας Covid-19 EU για να διευκολυνθεί η χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είναι μια μεγάλη στιγμή για την επιστήμη και την αλληλεγγύη. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα νικήσει τον κορωνοϊό μια για πάντα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την παρασκευή και τη διάθεση αυτού του εμβολίου στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το εμβόλιο αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού και μια απόδειξη του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν επιστρατεύουμε τις γνώσεις, την έρευνα και τους πόρους μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, ανεξάρτητα από το πού μένουν.»

Συμφωνίες προαγοράς

Για να στηρίξει τις εταιρείες στην ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου, η Επιτροπή θα συνάψει συμφωνίες με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων εξ ονόματος των κρατών μελών. 

Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος του αρχικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εμβολίων. Αυτό θα γίνει με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς. Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θα θεωρηθεί προκαταβολή για τα εμβόλια που θα αγοραστούν πράγματι από τα κράτη μέλη.

Η σχετική χρηματοδότηση θα προέλθει κατά ένα σημαντικό μέρος από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Πρόσθετη στήριξη θα παρασχεθεί μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παγκόσμια αλληλεγγύη

Η ΕΕ συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για καθολικές διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές και εμβολιασμό με την κινητοποίηση πόρων μέσω διεθνών δωρεών και ενώνοντας τις δυνάμεις της με εκείνες των χωρών και των διεθνών οργανισμών υγείας μέσω του συνεργατικού πλαισίου Access To Covid-19 Tools (ACT) Accelerator (Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19). 

Έως τα τέλη Μαΐου 2020 η εκστρατεία ανάληψης δεσμεύσεων για την παγκόσμια αντίδραση στον κορωνοϊό είχε συγκεντρώσει 9,8 δισ. ευρώ. 

Μια δεύτερη πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την οργάνωση Global Citizen (Παγκόσμιος Πολίτης) και άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς εταίρους, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση της παγκόσμιας συνόδου κορυφής δωρητών στις 27 Ιουνίου.

Στήριξη του οικονομικού τομέα και των επιχειρήσεων  

 

Για την στήριξη αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Επιτροπή πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα:

1.    Διευκόλυνε τους κανόνες για την ενθάρρυνση των τραπεζών να δανείζουν σε εταιρείες και νοικοκυριά.
2.    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία κατά 600 δισ. ευρώ σε 1,35 τρισ. 
 

3.    Πρότεινε πακέτο 750 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης.
4.    Παρέχει μέγιστη ευελιξία για την κινητοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
5.    Παρέχει μ εγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία και έχει αναθεωρήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
6.    Δρομολόγησε ένα προσωρινό πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ύψους 750 δισ. Ευρώ.
 

 

Πηγές:

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ξέσπασμα του κορονοϊού

10 πράγματα που κάνει η ΕΕ για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό

Κορονοϊός: το χρονοδιάγραμμα δράσης της ΕΕ

Το διακύβευμα είναι το μέλλον της ΕΕ: θετικές αντιδράσεις για το πακέτο στήριξης

ΕΚ: Η ΕΕ27 χρειάζεται πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός: το ΕΚ ζητά δίχτυ ασφαλείας για τους δικαιούχους 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ) 

Πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του ΕΚ - COVID-19, αντιμετώπιση κρίσεων: αυξημένες αρμοδιότητες της ΕΕ θέλουν οι πολίτες 
 

Πηγή: skai.gr