Δραματική κρίση

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κήρυξε την Τρίτη στη Ρώμη την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), για την επισιτιστική κρίση, παρουσία πολλών αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν ομοφωνία ώστε να σταματήσει η άνοδος των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Η δραματική αυτή κρίση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανένα όπως και οι συνέπειές της στις φτωχές χώρες, τόνισε ο Ναπολιτάνο σε ομιλία του ενώπιον αντιπροσώπων από τις περισσότερες από τις 193 χώρες μέλη του FAO.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι απαραίτητες για την επίλυση της κρίσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κιμουν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να επιτύχουν διεθνή ομοφωνία για τα βιοκαύσιμα, έναν από τους παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δραματική αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη γεωργία, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

• • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο του FAO να μην υιοθετούν διατροφικές πολιτικές που προκαλούν φτώχεια σε γειτονικές χώρες και να λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Ζακ Ντιουφ δήλωσε ότι το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας είναι πολιτικό και ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως οι αναγκαίες θαρραλέες αποφάσεις για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανθρωπότητα.

Πέρασε η εποχή των λόγων. Ήρθε η στιγμή για πράξεις, τόνισε ο Ντιουφ.

Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος τόνισε ότι η πείνα και ο υποσιτισμός είναι φαινόμενα απαράδεκτα για την εποχή μας.

Τον κώδωνα
του κινδύνου κρούει την ίδια ώρα η ActionAid, τονίζοντας ότι η σημερινή επισιτιστική κρίση ισοδυναμεί με μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή.
Πηγή: skai.gr