Δρ. Μπερξ: Η επιστήμονας που ύψωσε ανάστημα σε Τραμπ για κορωνοϊό και το άβολο τηλεφώνημα

Η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, η άλλοτε συντονίστρια της ειδικής επιχειρησιακής ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει πως ο απολογισμός στις ΗΠΑ μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερος αν η κυβέρνηση είχε αντιδράσει πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Δρ. Μπερξ είπε πως υπάρχει «δικαιολογία» για την πρώτη έξαρση των θανάτων το 2020, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ξεκίναγε τον αγώνα για ελέγξει την πανδημία.

«Περίπου 100.000 θάνατοι οφείλονταν σε αυτή την αρχική έξαρση», εκτίμησε η Ντέμπορα Μπερξ· όμως «όλοι οι υπόλοιποι, στο δικό μου το μυαλό, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή μειωθεί πολύ».

Πάνω από 542.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επί συνόλου περίπου 30 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμιζε την πανδημία στα αρχικά της στάδια, προβάλλοντας αντίσταση στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, ειδικά lockdowns, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Είχε εξάλλου αψηφήσει επανειλημμένα τις συστάσεις των ειδικών για τη χρήση μάσκας.

Η Δρ. Μπερξ, η οποία πλέον έχει πάψει να εργάζεται για την κυβέρνηση, περιέγραψε στη συνέντευξή της στο CNN πως δέχθηκε ένα «πολύ άβολο» τηλεφώνημα από τον μεγιστάνα τον Αύγουστο, διότι είχε επισημάνει πως κανένας δεν είναι ασφαλής, ούτε έχει ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ – διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19 και ανέρρωσε τον Οκτώβριο – διεξήγαγε εντατική προεκλογική εκστρατεία τότε.

«Οι πάντες στον Λευκό Οίκο αναστατώθηκαν εξαιτίας της συνέντευξης αυτής και της σαφήνειας που έφερα σχετικά με την επιδημία», είπε η Ντέμπορα Μπερξ. «Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο. Ήταν πολύ άβολο, πολύ άμεσο, και πολύ δύσκολο να το ακούς».

Η Δρ. Μπερξ επικρίθηκε από αρκετούς διότι δεν πρόβαλε πιο σθεναρή αντίσταση δημόσια στη διασπορά παραπληροφόρησης από τον τότε ένοικο του Λευκού Οίκου για την πανδημία, ιδίως την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ιδέα του οι Αμερικανοί να αρχίσουν να παίρνουν χλωρίνη για... να σκοτώσουν τον ιό.

Ο Τραμπ οργάνωσε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών να αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, που βάσισε σε σημαντικό βαθμό την δική του εκστρατεία στη δέσμευση πως θα αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τον προκάτοχό του την πανδημία.

Η κυρία Μπερξ παραμερίστηκε τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του Τραμπ. Οι ενημερώσεις του Λευκού Οίκου για την πορεία της πανδημίας ούτως ή άλλως πρακτικά είχαν σταματήσει.

Δεν της προσφέρθηκε θέση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν. Εργάζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ