Κλείσιμο

Εικόνα από δορυφόρο με ρωσικό πλοίο να μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από την Κριμαία στη Συρία

Ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο φορτωμένο με σιτηρά που είχαν κλαπεί από την Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Δημοσιεύοντας σχετική δορυφορική εικόνα της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies το CNN αναφέρει ότι πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Matros Pozynich. Το Matros Pozynich φαίνεται πως είναι ένα από τα τρία πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο κλεμμένων σιτηρών.

Στις 27 Απριλίου, το πλοίο σήκωσε άγκυρα στις ακτές της Κριμαίας και απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του. Την επόμενη μέρα, εθεάθη στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας, σύμφωνα με φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, παράγει λίγες ποσότητες σίτου λόγω έλλειψης άρδευσης. Αλλά οι ουκρανικές περιοχές στα βόρεια της, που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, παράγουν εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες τόνοι μεταφέρονται τώρα με φορτηγά στην Κριμαία.

Από τη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης που εξέτασε το CNN, το Matros Pozynich διέσχισε το στενό του Βοσπόρου και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ήταν φορτωμένο με σχεδόν 30.000 τόνους ουκρανικού σίτου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όμως οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι η Αίγυπτος προειδοποιήθηκε ότι το σιτάρι είχε κλαπεί, το φορτίο δεν έγινε δεκτό, και το Matros Pozynich κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό όπου και πάλι οι αρχές απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό. Το πλοίο έκλεισε ξανά τον αναμεταδότη του στις 5 Μαΐου, αλλά εικόνες από το Tankertrackers.com και τη Maxar Technologies δείχνουν ότι κατευθύνθηκε στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας. 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι τουλάχιστον 400.000 τόνοι σιτηρών έχουν κλαπεί από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: skai.gr