Κλείσιμο

Δολοφονία του προέδρου της Αϊτής: 4 «μισθοφόροι» νεκροί, μάχη σε εξέλιξη στο Πορτ-ο-Πρενς

Τέσσερις «μισθοφόροι» που ενέχονταν στη δολοφονία του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ σκοτώθηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν, ανακοίνωσε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής, χώρας που βρισκόταν ήδη βυθισμένη σε κρίση και όπου κηρύχθηκε κατάσταση «πολιορκίας» χθες.

Ο πρόεδρος Μοΐζ δολοφονήθηκε από ομάδα ενόπλων που εισέβαλε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, οι δράστες ήταν «ξένοι που μίλαγαν αγγλικά και ισπανικά».

Η αστυνομία ανέφερε χθες βράδυ πως καταδίωκε φερόμενα μέλη της ομάδας και ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση στα υψώματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

«Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν, δύο συνελήφθησαν. Τρεις αστυνομικοί που κράταγαν ομήρους απελευθερώθηκαν», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

Ο Λεόν Σαρλ πρόσθεσε ότι η αστυνομία συνέχισε τη «μάχη» με την ομάδα των ενόπλων, την έχει «περικυκλώσει» και τα μέλη της είτε «θα σκοτωθούν ή θα συλληφθούν».

Δεν δόθηκε καμία λεπτομέρεια, ούτε για την ταυτότητα, ούτε για τα κίνητρα των δραστών της δολοφονίας.

Σύμφωνα με τον αϊτινό Τύπο, που επικαλείται τον δικαστή που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα για τη δολοφονία, το πτώμα του προέδρου Μοΐζ βρέθηκε με τραύματα από τουλάχιστον 12 σφαίρες, ενώ το γραφείο του και το δωμάτιό του άνω-κάτω.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ είπε σε ομιλία του στην κρεολική γλώσσα ότι αποφάσισε να «κηρύξει κατάσταση πολιορκίας καθ’ άπασα την επικράτεια», δίνοντας έτσι αυξημένες εξουσίες στην κυβέρνηση για δεκαπέντε ημέρες.

Διεμήνυσε ακόμη ότι «οι δολοφόνοι του Ζοβενέλ Μοΐζ θα πληρώσουν για αυτό που έκαναν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις ΗΠΑ, τον Μποξί Εντμόν, οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν ότι ήταν μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, της DEA.

Η σύζυγος του προέδρου, η Μαρτέν Μοΐζ, η οποία τραυματίστηκε στην επίθεση, που διαπράχθηκε περί τη 01:00 (τοπική ώρα• 08:00 χθες Τετάρτη ώρα Ελλάδας), διακομίστηκε με αεροσκάφος στο Μαϊάμι.

«Η πρώτη κυρία είναι εκτός κινδύνου, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Φλόριντα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η κατάστασή της είναι σταθερή», είπε ο κ. Ζοζέφ χθες στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η δολοφονία του προέδρου Μοΐζ απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, η οποία βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με διπλή κρίση, τόσο πολιτικής φύσης, όσο και από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τις αϊτινές αρχές να διεξαγάγουν όπως προβλέπεται τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, που προγραμματίζεται να γίνουν την 26η Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο την 21η Νοεμβρίου.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ