Διχάζει ακόμη το σοβιετικό παρελθόν

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία της Εσθονίας κοντά στην περιοχή όπου υπήρχε μέχρι χθες ένα μνημείο του Κόκκινου Στρατούστο κέντρο του Ταλίν, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο , μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία με απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας , γεγονός που προκάλεσε την οργή των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της δημοκρατίας αυτής της Βαλτικής.

Ενα άτομο υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και 43 νοσηλεύονται δήλωσε στην εσθονική κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ταλίν,Ράιβο Κνουτ.

Το μνημείο του Σοβιετικών στρατιωτών που πέθαναν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Εσθονίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εδώ και καιρό στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των Εσθονών εθνικιστών και των ρωσικής καταγωγής πολιτών της Εσθονίας.

Οι Εσθονοί εθνικιστές υποστηρίζουν ότι η σοβιετική νίκη στον πόλεμο υπέβαλε την χώρα τους σε ένα αυταρχικό καθεστώς επί 50 χρόνια και ταύτιζαν το μνημείο με την κατοχή, ενώ οι Ρώσοι πολίτες θεωρούν ότι οι άνδρες του Κόκκινου Στρατού ήταν ήρωες που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από το φασισμό.

Η κεντροδεξιά κυβέρνησης της Εσθονίας έχει εξαγγείλει την πρόθεση της να μετακινήσει το μνημείο σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο.

Η ρωσική Ανω Βουλή αποφάσισε να ζητήσει ομόφωνα από τον πρόεδρο Πούτιν να διακόψει της διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία μετά τη μετακίνηση
Το Κρεμλίνο στη Μόσχα
μνημείου αφιερωμένου στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού από το κέντρο του Ταλίν.

Προτείνω να υιοθετήσουμε απόφαση με την οποία θα ζητάμε από τον πρόεδρο να διακόψει τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Εσθονία, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Σεργκέι Μιρόνοφ.

Φτάνει πια η κοροϊδία των νεκρών και ο χλευασμός της νίκης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο Μιρόνοφ.

Η Ανω Βουλή θα ψηφίσει μέσα στην ημέρα για το κείμενο της απόφασης.

Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Εσθονίας σε συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία κοντά στο σημείο που μέχρι χθες υπήρχε το μνημείο.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία με απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας, γεγονός που προκάλεσε την οργή των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της δημοκρατίας αυτής της Βαλτικής.
Πηγή: skai.gr