Κλείσιμο

Διχασμένη και πάλι η Ουκρανία

Πολωμένο το κλίμα ενόψει των κυριακάτικων εκλογών, με υποψήφιους τους γνωστούς εδώ και χρόνια πρωταγωνιστές...

Για πέμπτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια προσέρχονται στις κάλπες οι Ουκρανοί την ερχόμενη Κυριακή.

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο υποτίθεται ότι θα αποτρέψουν την συνέχιση της πολιτικής κρίσης.

Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει πολύ δύσκολο, αφού οι προσωπικές φιλοδοξίες φαίνεται να υπερισχύουν για άλλη μια φορά των πολιτικών προγραμμάτων...

Κύριοι αντίπαλοι, ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Γιούλια Τιμοσένκο και ο νυν πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο.

Το κόμμα \Περιοχές της Ουκρανίας\ του οποίου ηγείται ο κ Γιανουκόβιτς, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με διαφορά 1215 ποσοστιαίων μονάδων, από το \Μπλόκο Γιούλια Τιμοσένκο\ της κ Τιμοσένκο και το κόμμα \Η Ουκρανία μας\ του κ. Γιουστσένκο.

Οι προσπάθειες του διδύμου ΓιουστσένκοΤιμοσένκο κατάφεραν να εκτοπίσουν στα τέλη του 2004 τον Γιανουκόβιτς αλλά μόνο προσωρινά, καθώς τον Μάρτιο του 2006 επέστρεψε στην πρωθυπουργία.

Η συνεχιζόμενη διαμάχη ΓιανουκόβιτςΓιουστσένκο αποτελεί την κύρια αιτία της τρίχρονης πολιτικής κρίσης αλλά και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Η αποκαλούμενη και ως \πορτοκαλί πριγκήπισσα\ Γιούλια Τιμοσένκο, έπαιξε επίσης τον δικό της ρόλο στην \Πορτοκαλί Επανάσταση\, αυτόν της στενότερης συμμάχου του προέδρου...

Τώρα επιστρέφει, είναι δεύτερη στις δημοσκοπίσεις ελπίζοντας σε μία \πορτοκαλί\ νίκη αν και η διαφορά, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ μεγάλη.
\\Νίκη της κ. Τιμοσένκο θεωρητικά είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού.

Μιλώντας άλλωστε στο BBC η κ. Τιμοσένκο κάνει λόγο για υπογραφή συμφωνίας με τον κ Γιουστσένκο.

\Έχουμε συμφωνήσει να επανενωθούμε αν κερδίσουμε. Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος θα τηρήσει τη συμφωνία μετά τις εκλογές και δεν θα κάνει και πάλι το ίδιο λάθος...\

Από την πλευρά του ο Βίκτορ Γιουστσένκο πιστεύει ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες ήταν αυτές που δίχασαν τον \πορτοκαλί συνασπισμό\ στο παρελθόν: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της \πορτοκαλί\ κυβέρνησης δύο χρόνια πριν ήταν οι φιλοδοξίες και όχι η ιδεολογία ή οι αξίες...Το θέμα ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες. \'Αρχισαν να διαφωνούν και να επικρίνουν ο ένας τον άλλον και αυτή η διαμάχη διχασε την \πορτοκαλί\ κυβέρνηση\.

Τα πράγματα πάντως δεν φαίνεται να αλλάζουν. Η προεκλογική εκστρατεία είναι βρώμικη, γεμάτη αρνητισμό καθώς ασχολείται περισσότερο με τις προσωπικότητες των πολιτικών παρά με τα πολιτικά τους προγράμματα.

Το εκλογικό επιτελείο του κ Γιανουκόβιτς, ντυμένο στα μπλε, είναι πεποισμένο ότι ο άνθρωπός του θα αναλάβει τα ηνία...

Όπως όλα δείχνουν όμως, ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών της Κυριακής, η Ουκρανία θα συνεχίσει να ταλαντεύεται ανάμεσα σε \πορτοκαλί\ και \μπλε\, ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης)