Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες για Λιβύη και Ιράν

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, σε ξεχωριστή συνάντηση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να συζητήσουν για τη θέση τους όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, πριν από τη σύνοδο όλων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει την Παρασκευή.

Σύμφωνα ωστόσο με το AFP, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν, μαζί και με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο για το θέμα του Ιράν, όσο και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο επικαλείται το AFP, ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ θα έχει πρώτα μια κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, προτού συμμετάσχουν στη συνάντηση ο Ιταλός ομόλογός τους Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Γερμανός Χάικο Μάας, για να μιλήσουν για την λιβυκή κρίση.

Οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συζητήσουν στη συνέχεια οι τρεις τους την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το AFP.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται τέσσερις ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν επίσης φόβους για μια όξυνση της κρίσης ασφάλειας στην Λιβύη, την επομένη της ανακοίνωσης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι κατέλαβαν την Σύρτη.

Εξάλλου και το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για την κρίση που προκλήθηκε από τον φόνο του πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Σουλεϊμανί και για την Λιβύη.

"Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί και όσον αφορά την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν από την αναχώρησή του, ο Ράαμπ απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί και σημείωσε ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ωφελούσε μόνον τους ισλαμιστές μαχητές στην Μέση Ανατολή.

"Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ιράν και να διασφαλίσουμε σε σχέση με το Ιράκ ότι δεν θα χάσουμε τα κέρδη που δύσκολα εξασφαλίσαμε κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

"Εκφράζουμε την ανησυχία ότι ένας κανονικός πόλεμος θα ήταν πολύ επιζήμιος και στην πραγματικότητα οι τρομοκράτες, προπαντός το Ισλαμικό Κράτος, θα ήταν οι μόνοι που θα κέρδιζαν από αυτόν", σημείωσε.

"Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας των ΗΠΑ, τους εταίρους μας της ΕΕ, γι'αυτό μεταβαίνω σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσω ότι θα στείλουμε ένα πολύ σαφές και συνεπές μήνυμα για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να βρεθεί μια διπλωματική οδός", κατέληξε.