Διώξεις για τη Ματωμένη Κυριακή 47 χρόνια μετά

Ποινική δίωξη για τη δολοφονία δύο διαδηλωτών και την απόπειρα δολοφονίας ακόμα τεσσάρων κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «Ματωμένης Κυριακής» στο Λόντοντερι το 1972, θα ασκηθεί σε βάρος Βρετανού πρώην στρατιώτη.

Η ανακοίνωση της βορειοϊρλανδικής εισαγγελίας αφορά βετεράνο αλεξιπτωτιστή του βρετανικού στρατού, ο οποίος είναι γνωστός απλώς ως «στρατιώτης F». Δε στοιχειοθετήθηκε ενοχή για ακόμα 16 στρατιώτες που τελούσαν υπό διερεύνηση.

Η συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένη υπόθεση αφορά τις ενέργειες του βρετανικού στρατού στις 30 Ιανουαρίου του 1972, την περίοδο των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά συμμετεχόντων σε απαγορευμένη από τις αρχές πορεία για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Συνολικά 13 καθολικοί ρεπουμπλικανοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.

Το 2010 δημόσια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης υπό το λόρδο Σάβιλ, η οποία είχε διαταχθεί από τον Τόνι Μπλερ το 1998, κατέληξε στο πόρισμα ότι οι θάνατοι ήταν «αδικαιολόγητοι και μη δικαιολογήσιμοι».

Η 12ετής έρευνα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι τα θύματα ήταν οπλισμένα.

Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απολογηθεί από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα της εισαγγελίας κατά βετεράνων στρατιωτών έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και έχει διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέρι οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ικανοποιημένη από τη δίωξη, αλλά και απογοητευμένοι που αφορά μόνον έναν από τους πρώην στρατιώτες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο