Δημοσκόπηση: Οι πλειοψηφία των Αμερικανών θέλουν να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη Τραμπ

Η πλειοψηφία των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, ενώ παρακολουθεί σε γενικές γραμμές τη διαδικασία αυτή, παρά τις ατέρμονες αντεγκλήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη 17η ως την 22η Ιανουαρίου, κατέδειξε επίσης ότι η κοινή γνώμη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων απήγγειλε κατηγορίες στον Τραμπ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Περί το 44% των Αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, άλλο ένα 15% θεωρεί ότι πρέπει να υποστεί επίσημη δημόσια επίπληξη, ενώ το 31% θεωρεί πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.

Εως τώρα ο Τραμπ έχει απορρίψει τα αιτήματα των Δημοκρατικών να τους παραδοθούν έγγραφα που συνδέονται με τις ενέργειες της κυβέρνησής του στην Ουκρανία το 2019. Έχει επίσης παροτρύνει πρώην και νυν αξιωματούχους, όπως ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία τάσσονται στο πλευρό του προέδρου, απέρριψαν τις αιτήσεις να δοθούν στο σώμα έγγραφα του Λευκού Οίκου ή άλλων κυβερνητικών θεσμών και απέρριψαν την απαίτηση να γίνουν καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos και του Reuters, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στις τάξεις των Αμερικανών θέλουν πρόσωπα όπως ο Μπόλτον και ο Πομπέο να καταθέσουν στη Γερουσία για την πολιτική της κυβέρνησης του Τραμπ στην Ουκρανία.

Το 72% συμφωνεί με τη θέση ότι στη δίκη «πρέπει να επιτραπεί σε μάρτυρες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι» τα γεγονότα που συνδέονται με τις κατηγορίες σε βάρος του αρχηγού του κράτους «να καταθέσουν». Συμφωνεί πιο συγκεκριμένα το 84% των Δημοκρατικών και το 69% των Ρεπουμπλικάνων. Το 70% των Αμερικανών (το 80% των Δημοκρατικών, το 73% των Ρεπουμπλικάνων) συμφωνεί επίσης με τη θέση πως οι γερουσιαστές πρέπει να ενεργήσουν ως «αμερόληπτοι ένορκοι» στη διαδικασία αυτή.

Περί το 40% των Αμερικανών λέει πως έχει θετική άποψη για τον πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, το 60% αρνητική.

Οι δύο στους τρεις Αμερικανούς παρακολουθούν τη δίκη, ποσοστό που είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών από ό,τι σε αυτές των Ρεπουμπλικάνων.

Το 12% σχεδιάζει να παρακολουθεί τη δίκη καθημερινά, το 17% μερικές φορές την εβδομάδα, το 36% είπε ότι θα ενημερώνεται από τις ειδήσεις.

Παρά το ενδιαφέρον τους οι Αμερικανοί διχάζονται για το εάν πρέπει να δοθεί ευρύτερη πρόσβαση στα ΜΜΕ. Για το 46%, πρέπει να επιτραπεί σε τηλεοπτικά συνεργεία να μπουν με κάμερες στη Γερουσία και να καλύψουν τη δίκη. Το 41% δεν συμφωνεί. Το 13% είπε ότι δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters διενεργήθηκε στα αγγλικά, μέσω Διαδικτύου, με συμμετοχή σε όλες τις ΗΠΑ, σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση διήρκεσε από την 17η ως την 21η Ιανουαρίου με δείγμα 1.116 προσώπων, που ερωτήθηκαν αν ενδιαφέρονται για τη δίκη και εάν την παρακολουθούν. Η δεύτερη φάση διήρκεσε από την 21η ως την 22η Ιανουαρίου με δείγμα 1.108 προσώπων που ερωτήθηκαν αν ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί ή όχι από το αξίωμα. Η δημοσκόπηση έχει συνολικά περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ