Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της Survation δείχνει ότι οι Τόρις βρίσκονται στο 27%, στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι πλέον μόνο τρεις μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που παραμένουν σταθεροί στο 24%. Ακολουθούν με 22% οι ανανεωμένοι
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Τζο Σουίνσον και με 16% έπεται το Κόμμα του του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το δημοφιλέστερο πρωθυπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του με 41%. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει προχωρήσει στην τρίτη θέση με 18%, πίσω από το 21% της Τζο Σουίνσον.

Στο ερώτημα, ωστόσο, τι θα ψήφιζαν σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit, το 53% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 47% υπέρ της εξόδου.

Εξάλλου, το 41% των Βρετανών πολιτών διαφωνεί με την άποψη που φέρεται να διατύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων
Τζέικομπ Ρις-Μογκ πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της αναστολής του κοινοβουλίου ήταν «συνταγματικό πραξικόπημα». Το 32% συμφωνεί.

Το 62% θεωρεί πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογηθεί στη βασίλισσα διότι γήθηκε παρανόμως να αναστείλει τη Βουλή. Το 51% των πολιτών θεωρεί
πως ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει να παραιτηθεί, έναντι ποσοστού 41%.

Το 52% συμφωνεί με τη θέση που όλο και πιο συχνά διατυπώνει ο Μπόρις Τζόνσον ότι το «κατεστημένο» θέλει να σταματήσει το Brexit, έναντι ποσοστού 28%.

Το 55% των πολιτών, εξάλλου, επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κυρίως ψηφοφόροι των Εργατικών.