Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον

Toυ Θανάση Γκαβού

Τη μικρότερη διαφορά στη πρόθεση ψήφου μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, συγκεκριμένα 6%, δίνει νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της προσεχούς Πέμπτης.

Πρόκειται για δημοσκόπηση της Savanta ComRes για λογαριασμό της οργάνωσης κατά του Brexit ‘Remain United’, η οποία ωστόσο δε θέτει ερώτημα περί των συγκεκριμένων υποψηφίων ανά περιφέρεια, όπως κάνουν οι περισσότεροι δημοσκόποι.

Σε αυτή τη μέτρηση οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 42% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36% των Εργατικών.

Παράλληλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, πάντως, με την πιο συνήθη μεθοδολογία, ανεβάζει τη διαφορά στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, με 44% για το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έναντι 33% για το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο άλλο άκρο του φάσματος των δημοσκοπήσεων, μέτρηση της Opinium Research δίνει αμετάβλητα ποσοστά στα δύο κόμματα, με τη διαφορά στο 15% (46% έναντι 31%).

Στις 11 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά σύμφωνα με δημοσκόπηση της Delta Poll UK, με τους Τόρις στο 44%, ενώ η νέα δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times δίνει 43% στους Συντηρητικούς έναντι 33% στους Εργατικούς.

Με βάση την ανά περιφέρεια ανάλυση αυτής της δημοσκόπησης, ο Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία με 344 έδρες επί συνόλου 650 εδρών. Οι Εργατικοί υπολογίζεται ότι θα κερδίσουν 221 έδρες, χάνοντας δηλαδή 41 σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.

Πηγή: skai.gr