Δημοσιογράφος "τρύπωσε" σε τηλεδιάσκεψη στις Βρυξέλλες - Έκπληκτος ο Μπορέλ

Ήταν ένα σκηνικό ρουτίνας, στο οποίο δεν αναμένονταν ανακοινώσεις. Αλλά όπως και να το κάνουμε μία ανοιχτή και εμπιστευτική συζήτηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ δεν μπορεί παρά να αγγίζει θέματα ευαίσθητα ή ακόμη και ζητήματα υψίστης ασφαλείας για τα κράτη-μέλη. Αν μη τι άλλο θεωρείται αυτονόητο ότι θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών απέναντι σε αδιάκριτους εισβολείς.

Κι όμως, η συνάντηση της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης επεφύλασσε μία έκπληξη για τους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας: σε μία από τις οθόνες εμφανίζεται ξαφνικά ένας νεαρός με μαύρο μπλουζάκι, ελαφρώς αξύριστος, να περιεργάζεται με κάποια αμηχανία τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μάλλον δεν πρόκειται για υπουργό Άμυνας που απλώς φόρεσε κάτι πρόχειρο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που συντονίζει τη συζήτηση από τις Βρυξέλλες, σαστίζει για μία στιγμή και ζητάει να μάθει περισσότερα για την ταυτότητα του απρόσκλητου εισβολέα. Εκείνος του λέει ότι είναι δημοσιογράφος από την Ολλανδία. Έκπληκτος ο Μπορέλ: "Γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε μία εμπιστευτική συζήτηση; Η παραμονή σας συνιστά ποινικό αδίκημα..." Ο απρόσκλητος εισβολέας ζητάει ευγενικά συγγνώμη και αποχωρεί.

Χάκερ ή ...κύριος;

Λίγο αργότερα το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Niews, στο οποίο εργάζεται ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Ντάνιελ Βερλάαν, προβάλλει σχετικό ρεπορτάζ. Δεν μεταδίδει κάποιο απόσπασμα από τις εμπιστευτικές συζητήσεις, παρά μόνο τη στιγμή εκείνη, στην οποία ο Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει έκπληκτος: "Μας έχουν χακάρει..." Είναι δυνατόν να τρυπώνει τόσο εύκολα ένας απλός- έστω και εξοικειωμένος με την τεχνολογία- δημοσιογράφος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας; Αν συμβαίνει αυτό, πόσο εύκολα μπορούν να εισβάλουν στην τηλεδιάσκεψη οι πραγματικά έμπειροι χάκερς ή, ακόμα χειρότερα, μυστικές υπηρεσίες και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι;

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο νεαρός ρεπόρτερ δεν χρειάστηκε να χακάρει κανέναν, αλλά μπήκε σαν ...κύριος, με το κλειδί στο χέρι. Γιατί όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το "κενό ασφαλείας" έγκειται σε μία έμπνευση της Ολλανδέζας υπουργού Άμυνας Ανκ Μπίλεβελντ, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται σε καραντίνα λόγω πανδημίας και εργάζεται από το σπίτι της. Θέλοντας να υπενθυμίσει ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της η κυρία Μπίλεβελντ δημοσίευσε στο Twitter μία φωτογραφία που τη δείχνει να κάθεται στο τραπέζι, προετοιμαζόμενη για τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Δίπλα της έχει κάποιες σημειώσεις, μία κούπα καφέ, ένα ποτήρι νερό. Δυστυχώς όμως στο ίδιο τραπέζι έχει ξεχαστεί κι ένα χαρτί με τον κωδικό πρόσβασης στην τηλεδιάσκεψη. Για τον προσεκτικό παρατηρητή μόνο το τελευταίο στοιχείο του κωδικού δεν ήταν ευδιάκριτο. Ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Βερλάαν δοκίμασε διάφορες παραλλαγές και τελικά πέτυχε τον σωστό συνδυασμό, τρυπώνοντας στα ...άδυτα των Βρυξελλών.

"Προσοχή" συνιστά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με όλα αυτά, αλλά δεν θέλησε και να επικρίνει δημοσίως την υπουργό του. "Βλέπουμε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι οι υπουργοί στη χρήση του Twitter", δηλώνει λακωνικά (και όχι μέσω Twitter). "Comedy gold" είναι το σχόλιο του πρώην ευρωβουλευτή Μίχιελ φαν Χούλτεν. Λιγότερο διασκεδαστικό βρίσκει το συμβάν εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κάνει λόγο για "παράνομη ενέργεια, που θα αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές".

Πηγή: DW / Γιάννης Παπαδημητρίου (tagesschau.de, BBC)