Δημοψήφισμα για αυξημένη αυτονομία στην Καταλονία προτείνει ο Σάντσεθ

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ενίσχυση της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά όχι την ανεξαρτητοποίησή της, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η πρόταση Σάντσεθ αντανακλά την διαλλακτική πολιτική που επιχειρεί να ακολουθήσει η Σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία βασίζεται στις ψήφους μικρών περιφερειακών κομμάτων για την προώθηση νομοσχεδίων.

Το θέμα της Καταλονίας και οι ψήφοι των μικρών κομμάτων μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2019, που είναι ο πρώτος μεγάλος κάβος για τους Σοσιαλιστές.

Ο κ. Σάντσεθ ξεκαθάρισε πάντως
πως η ψηφοφορία δεν θα αφορά την «αυτοδιάθεση» του καταλανικού πληθυσμού, αλλά τον βαθμό αυτονομίας της περιοχής, στην οποία αναλογεί περίπου το 20% του ισπανικού ΑΕΠ.

Ο κ. Σάντσεθ φαίνεται πως επιχειρεί να επαναφέρει στην επιφάνεια ψήφισμα του 2006, το οποίο παραχωρούσε αυξημένη αυτονομία στην Καταλονία και είχε εγκριθεί από τα κοινοβούλια στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, αλλά και από τους Καταλανούς με δημοψήφισμα.

Ωστόσο το εν λόγω ψήφισμα ακυρώθηκε εν μέρει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο κατήργησε πρόνοιες που τοποθετούσαν την καταλανική γλώσσα πάνω από τα ισπανικά και όριζαν την Καταλονία ως «έθνος».

«Η Καταλονία επί του παρόντος έχει ένα καθεστώς το οποίο δεν ψήφισε επομένως πρόκειται για πολιτική πρόβλημα», είπε ο κ. Σάντσεθ.
Πηγή: skai.gr