Δήλωση - έκπληξη από Ομπάμα

Σε δήλωση έκπληξη προχώρησε την Τετάρτη  ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι η μεγάλη αντίπαλος του στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είναι το φαβορί.

Η δήλωση αυτή του γερουσιαστή του Ιλινόι προκάλεσε έκπληξη, αν και ορισμένοι αναλυτές την εκλαμβάνουν ως κίνηση τακτικής για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του που πιθανόν σκέπτονταν να μην ψηφίσουν.

Ο Ομπάμα προχώρησε σε αυτή τη δήλωση παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Σούπερ Τρίτης έβγαλαν και τους δύο υποψήφιους πολύ ενισχυμένους.

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κ. Κλίντον είναι μια εξαιρετική αντίπαλος λόγω του γνωστού ισχυρού επωνύμου της και της καλά οργανωμένης • src=/upload_files/Image/Grafika
• • εκστρατείας της.

Αυτό την κάνει φαβορί, δήλωσε ο 46χρονος γερουσιαστής μετά από τα αποτελέσματα 24 πολιτειών που ψήφισαν την λεγόμενη Σούπερ Τρίτη.

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα αρνήθηκε ότι αυτή η στήθος με στήθος αναμέτρηση των δύο υποψηφίων των Δημοκρατικών θα αφήσει τελικά το κόμμα τους αποδυναμωμένο και θα μειώσει τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου έναντι των Ρεπουμπλικάνων.

Δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα το ότι οι ψηφοφόροι της κ. Κλίντον δε με προτιμούν ή ότι οι δικοί μου ψηφοφόροι δεν προτιμούν την κ. Κλίντον. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι η κ. Κλίντον κέρδισε τις μεγάλες πολιτείες περιλαμβανόμενων της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης αλλά ο κ. Ομπάμα κέρδισε περισσότερες πολιτείες, 13 σε σύγκριση με τις 8 που ψήφισαν την πρώην πρώτη κυρία. Σημειώνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση στο Νιού Μέξικο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Πάντως κανένας από τους δύο υποψήφιους δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους όπου ο Τζον Μακέιν που κέρδισε εννέα πολιτείες στην αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης είναι πολύ μπροστά στην κούρσα και φαίνεται πως είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις στελεχών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κλίντον , που παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι κούρσα των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί με ένα διαφιλονικούμενο συνέδριο.

Είναι πιθανό κανένα από τα δύο στρατόπεδα να μην παρουσιάσει ένα σημαντικό και άνετο πλεονέκτημα των υποψηφίων του δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του επιτελείου της κ. Κλίντον, Χάουαρντ Γούλφσον.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δημοσιοποιημένα στοιχεία η κ. Κλίντον κέρδισε 900 εκλέκτορες, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς των 2.025 που χρειάζεται για να λάβει το χρίσμα ενώ ο κ. Ομπάμα κέρδισε 824.

Σημειώνεται ότι την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν ο Αλέξης Παπαχελάς και η Σία Κοσιώνη την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 00:15 στην τηλεόραση του .
Πηγή: skai.gr