Δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ για Τουρκία

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει από κοινού με την Φιλανδική Προεδρία στην εκπόνηση συστάσεων ως προς το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιπτώσεις στην πορεία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, μετά την αποτυχία της Φιλανδικής πρωτοβουλίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το Ελσίνκι, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι με θέμα «η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ» και λίγο μετά την ανακοίνωση της αποτυχίας της πρωτοβουλίας της Φιλανδίας για να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία με την Τουρκία, ο Όλι Ρεν τόνισε πως μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ήταν η επικύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Παρόλα αυτά η Τουρκία διατηρεί τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της κλειστά για τις μεταφορές των αγαθών από την Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε ο Φιλανδός Επίτροπος και υπογράμμισε πως η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και να άρει αυτά τα εμπόδια.
Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν ανέφερε πως η Φιλανδική Προεδρία έκανε σημαντικές διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να πείσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ενώ παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πλήρως τις προσπάθειες αυτές για την απεμπλοκή του σημερινού αδιεξόδου. Επιπλέον, τόνισε ο Φιλανδός Επίτροπος, η Προεδρία είχε σκοπό την επίλυση ενός άλλου αδιεξόδου που αφορά στην πρόταση της Επιτροπής, από τον Ιούλιο 2004, η οποία δίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τη δυνατότητα απευθείας εμπορίου με την ΕΕ.
"Δυστυχώς, η Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα η Επιτροπή και η Προεδρία θα διαχειριστούν την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Κοινή μας πρόθεση είναι να αποφασίσει επί αυτού το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η Επιτροπή θα κάνει τις σχετικές της συστάσεις πριν το Συμβούλιο».
Ωστόσο, για τον Φιλανδό Επίτροπο, οι προσπάθειες της Φιλανδικής Προεδρίας «δεν ήταν μάταιες», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει ένα Φιλανδικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο «ο σολομός είναι ένα ευγενές ψάρι, το οποίο αξίζει να προσπαθήσει να το ψαρέψει κανείς, ακόμα και αν δεν το πιάσει».
"Η Φιλανδική πρωτοβουλία ήταν ρεαλιστική και είχε στόχο την παροχή μιας αμοιβαίως επωφελούς λύσης για τα ενδιαφερόμενα μέρη», συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν αναφέροντας πως ο ίδιος έχει συνεργαστεί με πέντε διαδοχικές Προεδρίες για το Κυπριακό ζήτημα, από το 2004. «Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, δεν επιτύχαμε καμία πρόοδο ούτε στο θέμα του εμπορικού κανονισμού, ούτε στο θέμα των λιμανιών» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Καταλήγοντας ο Όλι Ρεν ανέφερε πως το βασικό συμπέρασμα από όλη τη διαδικασία που προηγήθηκε είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν είναι να βρεθεί μία συνολική λύση στο Κυπριακό. Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να κάνει έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική λύση στο Κυπριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
"Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να δει την επανένωση της Νήσου και το τέλος μιας διαμάχης που υποβόσκει πάνω από 40 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μια τέτοια διχοτόμηση είναι ανεπίτρεπτη για την Ενωμένη Ευρώπη μας, η οποία ιδρύθηκε με βάση τις αξίες της ειρήνης, της συμφιλίωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα ιδανικά είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ, καθώς πλησιάζουμε την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα» κατέληξε ο Όλι Ρεν.
Εξάλλου, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την ΕΕ η σχέση της με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η Τουρκία αποτελεί μια είναι μια χώρα σταθερότητας
Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, κατά την ομιλία του, υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί «σημείο σταθερότητας», αλλά και σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η ΕΕ από τη σχέση της με την Τουρκία, ο Όλι Ρεν επεσήμανε πως η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Τέλος, υπογράμμισε πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία απέδειξε πως το Ισλάμ είναι συμβατό με την Ευρώπη και τις αξίες της.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr