Δηλώσεις Ρεν για Τουρκία

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν παρουσιάζοντας την Τετάρτη, στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ τόνισε ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το Πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύνολο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ρεν παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε μεθοδικά να προσδιορίσει τον χαρακτήρα αυτών των επιπτώσεων, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη των διπλωματικών πρωτοβουλιών της φινλανδικής προεδρίας για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Ο Φιλανδός Επίτροπος κάλεσε όλα τα κράτη μέλη και την Τουρκία να επικεντρώσουν «όλη τους την ενέργεια και τις προσπάθειες για να υποστηρίξουν την πρόταση της φινλανδικής φόρμουλας. Αυτή πιθανόν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για πραγματική πρόοδο τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το θέμα της Κύπρου» σημείωσε ο κ. Ρεν.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξή της στην ΕΕ ο κ. Ρεν ανέφερε ότι παρά τις κατά καιρούς εντυπώσεις περί στασιμότητας στην Τουρκία, υπάρχει πρόοδος, έστω και βραδεία. Συνεχίζοντας ανέφερε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως δεν υπάρχει παρακαμπτήριος οδός για την Ευρώπη και ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τον γενικότερο εκδημοκρατισμό του πολιτικού της συστήματος.
Ο κ. Ρεν υπογράμμισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορούν να διακοπούν οποιαδήποτε στιγμή. Υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει να είναι σαφές πως στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξή της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr