Δηλώσεις Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με Ερντογάν

Τη στρατηγική αμυντική σχέση αλλά και τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία φίλη χώρα και δήλωσε υπερήφανος που προσωπικά ο ίδιος μπορεί να αποκαλεί τον κ. Ερντογάν φίλο.

«Είχα την τιμή να προσφωνήσω την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είμαι σθεναρά αφοσιωμένος στη δημιουργία της καλύτερης δυνατής σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Ομπάμα προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ κάτι που σημαίνει ότι είμαστε δεσμευμένοι να υπεραμυνθούμε ο ένας του άλλου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για μερικά «δύσκολα βήματα» σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Υπογράμμισε τη συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του G-20, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση της κατανόησης και την εμπέδωση της σταθερότητας, όχι μόνο στην περιοχή της, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Δήλωσε πως ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη σημαντική συμβολή της χώρας του στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Αφγανιστάν, ενώ επισήμανε ότι του τόνισε τη σημασία της επίλυσης του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί ένας σημαντικός παράγων στην προσπάθεια μετακίνησης του Ιράν προς την ειρηνική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη επίσης τον κ. Ερντογάν για «μερικά γενναία βήματα που έκανε σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία» και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και πρόθεση συνεργασίας της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά του ΡΚΚ το οποίο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί όχι μόνο την Τουρκία αλλά και το Ιράκ.

Ομπάμα για Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε μεταξύ άλλων: «Εξήρα τον (Τούρκο) Πρωθυπουργό για τα βήματα που έχει κάνει, και τα οποία ήταν συχνά δύσκολα, για την ένταξη των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας στην δημοκρατική και πολιτική διαδικασία. Επίσης του ανέφερα ότι επιθυμούμε να στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο πρόσθετα βήματα που θα μπορούσε να κάνει, όπως για παράδειγμα, να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να ικανοποιηθούν οι ζωτικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας».
Πηγή: skai.gr