Κλείσιμο

Δηλώσεις Αχμαντινετζάντ για τα πυρηνικά

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωσε, την Τρίτη ότι έχει κλείσει "ο φάκελος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος" με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ταυτόχρονα εκτίμησε πως η χώρα του συνεργάστηκε "όσο καμία άλλη" με την ΙΑΕΑ.

"Κατά την άποψή μας, ο φάκελος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έχει κλείσει" τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ιράν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η προεδρική δήλωση έγινε σε χρόνο, κατά τον οποίο η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην ΙΑΕΑ για ένα σύνολο ερωτημάτων, που εκκρεμούν, σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά της.

"Καμία χώρα δεν συνεργάστηκε, όσο εμείς, με την ΙΑΕΑ", υπογράμμισε με την ίδια ευκαιρία ο ιρανός πρόεδρος.

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, από τις οποίες - με τις δύο τελευταίες - είναι αντιμέτωπο και με κυρώσεις "για έλλειψη συνεργασίας με την ΙΑΕΑ".

Η ΙΑΕΑ εμμένει στη θέση ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η ακριβής φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του έχει αμιγώς ειρηνικό χαρακτήρα.
Οι Δυτικοί εκτιμούν πως η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει ,μελλοντικά, πυρηνικά όπλα.

Μεταδίδεται από την Τεχεράνη πως ο ιρανός πρόεδρος συχνά ήταν "ειρωνικός" και "περιφρονητικός" κατά τις αναφορές που έκανε στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), ιδίως όμως τους Δυτικούς. "Οι δραστηριότητες μιάς δύο χωρών - δεν κατονόμασε - αποτελούν για μας πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας" είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Σύντομα η ΙΑΕΑ θα εκδώσει νέο πόρισμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πριν πάντως να συνέλθει σε περίπου 15 ημέρες το 35μελές εκτελεστικό όργανό της.

Διπλωματικές πηγές στη Βιέννη, όπου η ΙΑΕΑ εδρεύει, ανέφεραν σήμερα πως για την Ουάσινγκτον θα είναι δυσχερές να προωθήσει και νέα απόφαση κατά της Τεχεράνης στον ΟΗΕ, εφόσον η Τεχεράνη συνεργαστεί πραγματικά με την ΙΑΕΑ παρέχοντας διευκρινίσεις που της ζητούνται για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου από την Τεχεράνη, για την προεδρική συνέντευξη τύπου, ο κ. Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η χώρα του έχει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισήμανε όμως ότι διαθέτει πλέον την ικανότητα "παραγωγής πυρηνικού καυσίμου".

"Προσπάθησε να μας εκφοβίσει η Δύση, ακόμα και με στρατιωτικές απειλές, για να σταματήσουμε τις πυρηνικές δραστηριότητές μας - συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού του ουρανίου - είναι όμως μάταιο αυτό" υπογράμμισε ο ίδιος.

"Συνιστώ τούτο: ας μην περιπλέξουν περισσότερο κάποιες χώρες αυτό το θέμα, εκείνες είναι που θα ζημιωθούν τελικώς", επισήμανε καταλήγοντας.
Πηγή: skai.gr