Κλείσιμο

Δηλώσεις Αν. Παπαληγούρα για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 5ης και 6ης Οκτωβρίου, που συνήλθε υπό Φινλανδική προεδρία και πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην εκτεταμένη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για τα PNR (των προσωπικών στοιχείων των επιβατών προς ΗΠΑ που χορηγούν οι αερομεταφορείς στις αμερικανικές αρχές) ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε σειρά παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της διατήρησης των ήδη συμφωνημένων και της μη διεύρυνσης αφ` ενός του αριθμού των παρεχομένων στοιχείων και αφετέρου της χρήσης τους από τις αρχές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Παπαληγούρας σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι:
*Δεν πρόκειται για νέα συμφωνία. Θα ισχύσει ο,τι είχε συμφωνηθεί πριν δύο χρόνια, και ίσχυσε από το 2004 μέχρι πρόσφατα.
*Αποτράπηκε η προσθήκη νέων πρόσθετων στοιχείων των επιβατών προς ΗΠΑ σε όσα αναγκαία γνωστοποιούνταν από τους αερομεταφορείς στις αμερικανικές αρχές.
*Η συμφωνία είναι προσωρινή. Θα ισχύσει μέχρι την 31η Ιουλίου 2007.
*Η συμφωνία λειτουργεί ως φραγμός στη χρήση των προσωπικών δεδομένων:
*Με τη δημιουργία του περιοριστικού νομικού πλαισίου της συμφωνίας, που δεσμεύει τις ΗΠΑ αναφέρονται περιοριστικά τα παρεχόμενα στοιχεία και οριοθετείται η χρήση τους.
*Χωρίς τη συμφωνία, η χρήση των προσωπικών δεδομένων από τις αμερικανικές αρχές, που ούτως ή άλλως λαμβάνουν τα στοιχεία από τους αερομεταφορείς προκειμένου να επιτρέψουν την προσγείωση των αεροπλάνων τους σε αμερικανικά αεροδρόμια, θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
*Στη μη εναντίωσή μας με τη συμφωνία, την οποία αποδέχθηκαν τα υπόλοιπα 24 κράτη-μέλη καταλήξαμε προκειμένου να προστατεύσουμε αφενός τα ευρωπαϊκά και αφετέρου τα αμιγώς εθνικά μας συμφέροντα.
*Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τη τρομοκρατίας είναι πρωτευόντος πολιτικές οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν. Και έτσι είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές, τις βαθύτερες ρίζες της τρομοκρατίας, όπως:
*τη διαρκή διεύρυνση της ανισοκατανομής του παγκόσμιου πλούτου,
*την κοινωνική περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της γης,
*την επιλεκτική επίκληση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου για την εξυπηρέτηση της νέας παγκόσμιας τάξης,
*την καταπίεση και την κοινωνική αδικία που συνυπάρχει με τα την ανεξέλεγκτη οικονομία της αγοράς.
Ακόμα, ο Παπαληγούρας δήλωσε ότι «είναι ανάγκη, τα κατασταλτικά μέτρα να μην αναιρούν τις βασικές αρχές του δυτικού δημοκρατικού πολιτισμού, (των ανοικτών κοινωνιών και της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων)».
Οφείλουμε, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «να βρούμε επιτέλους μια ισόρροπη αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, με την υπηρέτηση του αγαθού της ασφάλειας χωρίς την καταστρατήγηση του εξίσου σημαντικού αγαθού της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».
Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπαληγούρα, «γνώμονας των αποφάσεων μας θα πρέπει πάντοτε να είναι η διατήρηση του κοινού στόχου της ανεξαρτησίας και της μοναδικότητας της προσπάθειάς μας, για τη δημιουργία μιας Ενωμένης Ευρώπης με ισχυρό ρόλο, τόσο στη διεθνή πολιτική σκηνή, όσο και στο χώρο της διατήρησης των υψηλών αξιών που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr