Δικάζεται συνεργάτης του Μιλόσεβιτς

Με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου άρχισε στο ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου για το οργανωμένο έγκλημα η δίκη του πρώην διευθυντή της ομοσπονδιακής διοίκησης των τελωνείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στενού συνεργάτη του εκλιπόντος προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιχάλι Κέρτες, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από κρατικά κεφάλαια κατά τη δεκαετία του '90 και τη μεταφορά τους σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο.

Ο Κέρτες αρνήθηκε τις κατηγορίες και αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες κατά του Κέρτες απαγγέλθηκαν στα μέσα Μαρτίου και αφορούσαν επίσης τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και τους πρώην αντιπροέδρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαΐνοβιτς και Γιόβαν Ζέμπιτς.

Η δίωξη σε βάρος των εκλιπόντων Μιλόσεβιτς και Ζέμπιτς έχει παύσει, ενώ για τον Σαΐνοβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η υπόθεση έχει διαχωριστεί.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο Μιλόσεβιτς ως πρόεδρος της Σερβίας, ο Κέρτες ως διευθυντής των τελωνείων και οι Σαΐνοβιτς και Ζέμπιτς ως αντιπρόεδροι της κυβέρνησης έδωσαν εντολή μέρος των εσόδων από τα τελωνεία να μην καταβάλλεται στον οργανισμό, αλλά σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων και στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας.

Μέρος των χρημάτων που έπρεπε να καταβάλλονται στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, σύμφωνα με τον κατηγορητήριο, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο σε λογαριασμούς offshore εταιριών, την περίοδο που είχαν επιβληθεί κυρώσεις στη Σερβία.

Τα χρήματα από τη Σερβία, όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο, μεταφέρονταν στην Κύπρο με τακτική πτήση των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών JAT.

Από το λογαριασμό της ομοσπονδιακής τελωνειακής υπηρεσίας, όπως υποστηρίζει η εισαγγελία καταβάλλονταν χρήματα και σε πολυάριθμες επιχειρήσεις και τράπεζες στη Σερβία την περίοδο 1994 2000 με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το κράτος κατά εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: skai.gr