Διεθνής Αμνηστία: Τουλάχιστον 10.000 πολιτικοί κρατούμενοι στην Ερυθραία

Η Ερυθραία έχει "τουλάχιστον 10.000" πολιτικούς κρατουμένους, πολλοί από τους οποίους ζουν "σε φρικτές, αφάνταστες συνθήκες", καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μερικές ημέρες από την 29η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής.
Η πολιτική αντιπολίτευση είναι απαγορευμένη, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν φιμωθεί και οι θρησκευτικές μειονότητες διώκονται σ' αυτή τη μικρή χώρα των 6 εκατ. κατοίκων στο Κέρας της Αφρικής, η οποία βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

"Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε με συστηματικό τρόπο τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις φυλακίσεις χωρίς δίκη για να συντρίψει την αντιπολίτευση, να φιμώσει κάθε διαφωνία και να τιμωρήσει οποιονδήποτε αρνείται να υποκύψει" στο καταπιεστικό σύστημα, σύμφωνα με την Κλερ Μπέστον, ειδικό για την Ερυθραία στη Διεθνή Αμνηστία.

"Τουλάχιστον 10.000" άνθρωποι "έχουν εξαφανισθεί, καθώς φυλακίσθηκαν μυστικά", αλλά είναι αδύνατο να ξέρει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, σύμφωνα με την έκθεση. Οι κρατούμενοι είναι κλεισμένοι σε υπόγεια κελιά ή σε κοντέινερ. "Τα βασανιστήρια είναι κάτι συνηθισμένο στη διάρκεια των ανακρίσεων, ως τιμωρία ή για άσκηση πίεσης".

"Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες των φυλακισμένων δεν παίρνουν καμιά πληροφορία και συχνά δεν ακούν ποτέ πια να μιλούν γι' αυτούς μετά τη σύλληψή τους".

"Οποιοσδήποτε επικρίνει τον πρόεδρο Ισαΐας Αφεουόρκι (βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της) φυλακίζεται χωρίς δίκη, συχνά υπό τις πιο σκληρές συνθήκες".

Το κράτος της Ερυθραίας δεν απάντησε άμεσα σ' αυτή την έκθεση που το κατηγορεί.
Πηγή: skai.gr