Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κράτηση του ακτιβιστή Μεχράν Ραούφ στην Τεχεράνη

Ο Ιρανοβρετανός Μεχράν Ραούφ κρατείται «αυθαίρετα» στη φυλακή του Εβίν, στην Τεχεράνη και βρίσκεται στην απομόνωση, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, ο Ραούφ, ένας ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των εργατών, συνελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης στις 16 Οκτωβρίου 2020.

«Κρατείται σε συνθήκες παρατεταμένης απομόνωσης, κατά παράβαση της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Είναι ένας κρατούμενος συνείδησης και πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως και άνευ όρων», αναφέρει στον ιστότοπό της η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Σατάρ Ραχμανί, ένας συνάδελφος του Ραούφ που κατοικεί στο Λονδίνο, είπε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι ο 64χρονος, ο οποίος δίδασκε στη Βρετανία, βοηθούσε στη μετάφραση δημοσιογραφικών άρθρων από τα αγγλικά στα φαρσί όταν συνελήφθη.

«Συνελήφθη εκείνος και 15 άλλοι εργάτες. Συναντιούνταν σε ένα καφενείο για να μιλήσουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όμως χωρίς να το ξέρουν υπήρχε ένας κατάσκοπος, μια νεαρή κοπέλα, στο καφενείο η οποία ηχογραφούσε μυστικά τις συζητήσεις τους και αυτό οδήγησε στη σύλληψή τους», υποστήριξε.

Στο Ιράν κρατούνται πολλοί άλλοι Ιρανοβρετανοί, όπως η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία εργαζόταν σε ένα φιλανθρωπικό έργο του Thomson Reuters Foundation και κατηγορήθηκε για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ