Διεθνείς πιέσεις στη Βιρμανία

Διεθνείς πιέσεις στη Βιρμανία
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε μία "μαζική διεθνή πίεση" κατά της Βιρμανίας, ώστε ν’ αναγκασθεί η στρατιωτική χούντα να συναινέσει στην δημοκρατική μετάβαση, παραδεχόμενος ωστόσο τις δυσκολίες να συστρατευθεί ο υπόλοιπος κόσμος με τις ΗΠΑ.

"Μία μαζική διεθνής πίεση, για να δώσουμε σαφώς στους στρατηγούς να καταλάβουν πως θα μείνουν τελείως απομονωμένοι και δεν θα γίνουν αποδεκτοί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο Μπους σ’ ένα μέλος του ακροατηριόυ μίας δημόσιας συζήτησης, όταν ερωτήθηκε ποια θα ήσαν τ’ αναγκαία μέτρα για να εξασφαλισθούν περισσότερες ελευθερίες στη Μιάνμαρ.

Μολαταύτα, "τα διεθνή όργανα δεν μπορούν να μην είναι πάντοτε ανακόλουθα", τόνισε ο Μπους για την απλή έκφραση λύπης από την πλευρά του ΣΑ του ΟΗΕ στην πρόσφατη αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στη Μιάνμαρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Ρότζερς του Άρκανσο. "Σε μία δεδομένη στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις", τόνισε.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να ενισχύσουν εκ νέου τις κυρώσεις κατά της χούντας, όμως "οι κυρώσεις δεν έχουν πρακτική σημασία εάν είσαι ο μόνος που τις εφαρμόζει".

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία αποφάσισε να ματαιώσει την κατασκευή έργων αξίας 552 εκατομμυρίων γεν (3,4 εκατομμύρια ευρώ) στη Βιρμανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο, τον περασμένο μήνα, ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στη Ρανγκούν, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο που λαμβάνει η Ιαπωνία κατά της Βιρμανίας από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής χούντας.

Μέχρι σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση αρνιόταν να υιοθετήσει κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βιρμανία.

Πάντως, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ ανακοίνωσε την Τρίτη πως "δεν βρίσκει κανένα λόγο να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης", αγνοώντας τις έντονες διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει η καταπίεση των διαφωνούντων.
Πηγή: skai.gr