Διερευνώνται τα κίνητρα

Η αστυνομία ερευνά για τα κίνητρα του δράστη της σφαγής στο Βιρτζίνια Τεκ. Από τις μαρτυρίες των καθηγητών του και των συμφοιτητών του και από τα γραπτά του στην Αγγλική Φιλολογία, στα οποία κυριαρχούν οι απογοητευμένοι και βίαιοι χαρακτήρες, προκύπτει ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο του 23χρονου Τσο Σέουνγκ Χούι.

H αμερικανίδα ποιήτρια Νίκι Τζοβάνι, που διδάσκει στο Βιρτζίνια Τεκ, δήλωσε στο CNN ότι είχε επιμείνει να φύγει ο Τσο από την τάξη της το 2005 επειδή είχε φοβίσει άλλους φοιτητές, φωτογραφίζοντάς τους και γράφοντας βίαιη και αισχρή ποίηση.

Προτιμούσα να παραιτηθώ παρά να συνεχίσω μαζί του, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπήρχε κάτι το μοχθηρό σε αυτό το αγόρι. Υπήρχε μια τάση πραγματικά μοχθηρή.

Η Λουσίντα Ρόι, καθηγήτρια Αγγλικών του Τσο, ανησυχούσε τόσο πολύ μήπως αυτός εκδηλώσει επικίνδυνη συμπεριφορά, ώστε είχε εφεύρει έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας με το βοηθό της: αν του έλεγε το όνομα κάποιου αποθανόντα καθηγητή, αυτός θα καλούσε βοήθεια, γράφουν οι Νιού Γιόρκ Τάιμς.

Οι γείτονες, οι συγκάτοικοι και οι καθηγητές περιέγραψαν τον Τσο ως έναν άνθρωπο εσωστρεφή που μιλούσε σπάνια. Δύο φοιτητές που είπαν ότι ήταν συγκάτοικοί του δήλωσαν ότι είχε παρενοχλήσει κάποιες φοιτήτριες και ότι κάποτε τους είχε πει ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Αυτό τους είχε οδηγήσει να αναφέρουν τις ανησυχίες τους στην αστυνομία.

Στο χέρι του Τσο, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή, βρέθηκαν γραμμένες με κόκκινο μελάνι οι λέξεις Ismael Ax, οι οποίες δεν είναι ακόμη σαφές τί σημαίνουν, έγινε γνωστό από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Ο Τσο χρησιμοποίησε για τη σφαγή 2 όπλα, τα οποία η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι είχαν αγοραστεί νόμιμα. Το ABC μετέδωσε ότι τα όπλα αγοράστηκαν από ένα κατάστημα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ.

Το μακελειό στο αμερικανικό πανεπιστήμιο αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για τη νομοθεσία για την κατοχή όπλων στις ΗΠΑ, η οποία είναι η πιο χαλαρή στο δυτικό κόσμο. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρνήθηκε να απαντήσει σε συνέντευξή του χθες, Τρίτη, στα ερωτήματα για το θέμα αυτό. Δεν είναι του παρόντος, δήλωσε. Με ενδιαφέρει περισσότερο να βοηθήσω τώρα τους ανθρώπους να επουλώσουν τα τραύματά τους. Και γι'αυτό βρισκόμαστε εδώ, είπε.

Η αστυνομία του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια είχε κάνει έρευνα το φθινόπωρο του 2005 για τον νοτιοκορεάτη φοιτητή ο οποίος δολοφόνησε περισσότερα από 30 άτομα την Δεύτερα στο πανεπιστήμιο αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του πανεπιστημιακού χώρου, Ουέντελ Φλίνσουμ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο 23χρονος φοιτητής, ο Τσο Σεούνγκ Χούι, είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική στα τέλη του 2005 μετά από τα παράπονα δυο φοιτητριών τις οποίες είχε παρενοχλήσει.
Πηγή: skai.gr