Διεκδικεί το χρίσμα

Την υποψηφιότητα του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008 ανακοίνωσε ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, μιλώντας στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν στο CBS.

Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών " τόνισε ο 70χρονος Μακέιν προσθέτοντας ότι θα εγκαινιάσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία τον Απρίλιο.

Ο Μακέιν που είναι από τα μετριοπαθή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είχε διεκδικήσει το κομματικό χρίσμα και το 2000 και είχε χάσει από τον Τζορτζ Μπους.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνα θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, αλλά έχει απήχηση και στους Δημοκρατικούς, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 55% των οπαδών του Δημοκρατικού κόμματος έχουν καλή εντύπωση για το πρόσωπό του.

Ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, όπου αιχμαλωτίστηκε και παρέμεινε κρατούμενος για πέντε χρόνια, ο Μακέιν θα έχει να αντιμετωπίσει στις εσωκομματικές εκλογές κυρίως τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, που έχει το προβάδισμα στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Αρνητικό σημείο στην υποψηφιότητα του Μακέιν είναι η ηλικία του, καθώς αν νικήσει στις εκλογές θα είναι ο γηραιότερος νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή: skai.gr