Διαθέσιμη για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση η ΕΤΑ

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ δηλώνει ``διαθέσιμη`` για διάλογο και προτείνει στον μέλλοντα πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο να προβεί ``σε στιβαρές και θαρραλέες χειρονομίες αναφορικά`` προς την Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων), όπως τονίζεται σε ανακοινωθέν της οργάνωσης που δημοσιεύεται σήμερα στην φιλο-αυτονομιστική εφημερίδα Γκάρα.
Στο ίδιο ανακοινωθέν η οργάνωση δεν αποποιείται «την απόφασή της να συνεχίσει να μάχεται», όμως διαβεβαιώνει πως «είναι απολύτως διαθέσιμη για να επιτευχθεί μία λύση μέσω του διαλόγου. Είναι πιθανόν να επιτευχθεί η ειρήνευση με την πρυτάνευση της λογικής και της σωφροσύνης».
«Τη στιγμή αυτή, πέραν του συγκεκριμένου μας σχεδίου, είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι πως η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια κανενός παράγοντα, κανενός προσώπου, ή οργάνωσης», τονίζεται στο ανακοινωθέν, που φέρει ημερομηνία αποστολής 16 Μαρτίου, ήτοι δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα το ανακοινωθέν της ΕΤΑ. «Διαβάζουμε το ανακοινωθέν και είναι βέβαιο πως θα αργότερα θα υπάρξει αντίδραση», δήλωσε εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών. Πάντως ο Θαπατέρο έχει υποσχεθεί πως θα πατάξει την τρομοκρατία και πως «η ΕΤΑ δεν πρόκειται να ξαποστάσει στιγμή».
Οι Σοσιαλιστές θεωρούν αναξιόπιστο το κάλεσμα της ΕΤΑ
Οι ισπανοί Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν σήμερα πως θεωρούν αναξιόπιστο το ανακοινωθέν της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, με το οποίο καλεί τη μέλλουσα κυβέρνηση σε διάλογο.
«Δεν θεωρούμε αξιόπιστο ένα ανακοινωθέν από την ΕΤΑ, η οποία αποτελεί μία τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε εκπρόσωπος του κόμματος, ως πρώτη αντίδραση στο κείμενο της βασικής οργάνωσης, που δημοσιεύεται σήμερα στη φιλοαυτονομιστική εφημερίδα Γκάρα, και καλεί τον μέλλοντα πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο να προβεί σε μία «στιβαρή και θαρραλέα χειρονομία προς την Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων)».
Πηγή: skai.gr