Διαθέσιμες ξανά στο διαδίκτυο οι οδηγίες για εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων

Διαθέσιμη στο Διαδίκτυο είναι από την Τρίτη η διανομή οδηγιών για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων, η οποία είχε αρχικά διατεθεί δωρεάν από τον πρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Defense Distributed αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω δικαστικής απαγόρευσης.
  
Ο πρόεδρος της εταιρείας Κόντι Ουίλσον δήλωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πλέον διαθέτει τα σχέδια για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων προς πώληση σε πελάτες που ζουν σε συγκεκριμένες πολιτείες.

Τα σχέδια διατίθενται με προτεινόμενη τιμή 10 δολάρια, αλλά οι αγοραστές μπορούν να επιλέγουν πόσο θα δώσουν για να τα αποκτήσουν.

Αρχικά οι οδηγίες για την εκτύπωση πλαστικών όπλων είχαν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το 2013 αλλά πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν καθώς εκφράστηκαν φόβοι για ενδεχόμενη χρήση τους από τρομοκράτες ή εγκληματίες.

Έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε τον Ιούλιο ότι τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και άρα μπορούν να διατίθενται στο Διαδίκτυο.

Χιλιάδες χρήστες τα κατέβασαν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση 19 πολιτειών, οι οποίες προσέφυγαν στο δικαστήριο εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να τα απαγορεύσει προσωρινά κι έτσι τα σχέδια αποσύρθηκαν από το Διαδίκτυο. Τώρα είναι διαθέσιμα μόνο στις πολιτείες που δεν τα έχουν απαγορεύσει.

Οι χρήστες μπορούν παράλληλα να υποβάλουν δικά τους σχέδια προς πώληση στην πλατφόρμα της Defense Distributed και με αυτόν τον τρόπο να έχουν έκπτωση 50%.

Ο Ουίλσον ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει 400 παραγγελίες.
Πηγή: skai.gr