Κλείσιμο

Διάσκεψη στο Ναϊρόμπι για το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο θα συζητήσουν στο Ναϊρόμπι της Κένυας εκπρόσωποι 189 χωρών που συμμετέχουν στη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Κρατών που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο. Παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα της «προσαρμογής», πώς δηλαδή οι αναπτυγμένες κυβερνήσεις θα βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και με ποιό τρόπο το πρωτόκολλο μπορεί να επεκταθεί και μετά το 2012, αυτή τη φορά όμως, με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ.
Η Διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο που οι προβλέψεις για το περιβάλλον χαρακτηρίζονται επιεικώς ως «δυσοίωνες», αλλά και υπό το βάρος της πρόσφατης έκθεσης της βρετανικής κυβέρνησης για τις κλιματικές αλλαγές που εκτιμά ότι το κόστος των κλιματικών αλλαγών θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή αν δε δαπανηθεί τώρα το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για την αντιμετώπισή τους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση θερμοκρασία της γης θα έχει αυξηθεί κατά 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις για την ανθρωπότητα.
Συγκλονιστικά, εξάλλου, είναι τα στοιχεία που έφερε στο φως αποστολή της Greenpeace σε παγετώνα της Ελβετίας, όπου οι πάγοι λιώνουν με ρυθμούς που ξεπερνούν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων κρατών να αποφασίσουν τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 35% έως το 2020. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ελπίδα για να αποφύγουμε τις καταστροφικές και μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε ολόκληρο των πλανήτη.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, καταλαμβάνει την 5η θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Δημήτρης Ιμπραήμ, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέσα σε αυτό το πνεύμα να σταματήσει να προωθεί και να εφαρμόζει ενεργειακή πολιτική που καταστρέφει το κλίμα και απειλεί την οικονομία».
Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση
- να υποστηρίξει, στη Διάσκεψη του Ναϊρόμπι, την περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου, από τις αναπτυγμένες χώρες, κατά 35% μέχρι το 2020 και
- να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Πηγή: skai.gr