Διάψευση δημοσιευμάτων που ήθελαν τη Μέρκελ να κινδύνεψε από κορωνοϊό το 2019

Δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ κινδύνευσε από τον κορωνοϊό κατά την επίσκεψή της στην Ουχάν στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 διότι είχε επικίνδυνες για την υγεία της συναντήσεις στην πόλη αυτή της κεντρικής Κίνας, σύμφωνα με την καγκελαρία. Διαψεύδοντα έτσι κατηγορηματικά τα σχετικά υπονοούμενα των εφημερίδων «Daily Mail» και «Wall Street Journal».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η καγκελάριος θα μπορούσε να έχει κάνει επικίνδυνες για την υγεία της συναντήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019», τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Bild».

Πολύ πρόσφατα, η βρετανική «Daily Mail» έγραψε ότι μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών στην Ουχάν είχε ήδη μολυνθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Προηγουμένως η «Wall Street Journal» έγραψε, επικαλούμενη τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι αρκετοί υπάλληλοι του Λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου της κινεζικής πόλης Ουχάν υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού στην Ουχάν ήδη από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, επρόκειτο για κρούσματα από το περιβάλλον του ερευνητικού εργαστηρίου του Λοιμοξιολογικού Ινστιτούτου της πόλης. Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είχε έρθει σε επαφή η καγκελάριος με τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουχάν», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Νανοδομών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Ρόλαντ Βίζεντανγκερ.

Ο καθηγητής Βίζεντανγκερ ήταν ο πρώτος Γερμανός ερευνητής που δημοσίευσε μελέτη τον Φεβρουάριο στην οποία παρουσίασε στοιχεία ότι η πανδημία προκλήθηκε από εργαστηριακό ατύχημα στο Λοιμοξιολογικό Ινστιτούτο της Ουχάν. Η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε αυτήν την πόλη της κεντρικής Κίνας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, οι κινεζικές αρχές ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ουχάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ