Κλείσιμο

Διαπραγματεύσεις Καναδά - ΗΠΑ για το εμπόριο

Οι διαπραγματευτές του Καναδά και των ΗΠΑ θα εξετάσουν σήμερα το πρωί στην Ουάσινγκτον τις «λεπτομέρειες» σχετικά με τα «διακυβεύματα» που αποτελούν προσκόμματα στις συνομιλίες για την αναμόρφωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Αυτό δήλωσε χθες η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, η Κρίστια Φρίλαντ, έπειτα από τη συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ουάσινγκτον με το Μεξικό, την οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «προετοίμασε το έδαφος» για τη νέα εμπορική συμφωνία στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, χάρη κυρίως στους «αρκετά δύσκολους συμβιβασμούς» της μεξικανικής πλευράς όσον αφορά την απασχόληση και τους κανόνες για την προέλευση των αυτοκινήτων, έκρινε η Φρίλαντ.

Άρτι αφιχθείσα από την Ευρώπη, όπου χρειάστηκε να συντομεύσει τη μίνι περιοδεία της, η Φρίλαντ είχε μια συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας με τον Λαϊτχάιζερ. Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο είχε «θετική και εποικοδομητική» στάση, είπε η ΥΠΕΞ του Καναδά εξερχόμενη από τη συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχε επίσης ο πιο στενός σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για εμπορικά θέματα, ο Τζέραλντ Μπατς, που μετέβη στην Ουάσινγκτον από την Οτάβα.

«Αποφασίσαμε να έχουμε συνομιλίες για τις λεπτομέρειες αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) το πρωί», είπε η Φρίλαντ. Οι Καναδοί διαπραγματευτές σχεδίαζαν να συναντηθούν με τους Μεξικανούς ομολόγους τους «το βράδυ» στην αμερικανική πρωτεύουσα, διευκρίνισε η Φρίλαντ. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ