Κλείσιμο

Διαμάχη Βρετανίας - Γαλλίας για τις ροές μεταναστών στη Μάγχη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έντονα αντέδρασε η γαλλική κυβέρνηση στο σχέδιο της αρμόδιας για τη μετανάστευση Υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ να εξουσιοδοτήσει επιχειρήσεις απώθησης ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν τη Θάλασσα της Μάγχης από τη Γαλλία προς το βρετανικό έδαφος.

Η κα Πατέλ έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες φύλαξης συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου να καθορίσουν λεπτομέρειες των επιχειρήσεων απώθησης. Η βρετανική Υπηρεσία Συνόρων φέρεται να έχει εκπαιδευθεί εδώ και μήνες για την εφαρμογή μιας τέτοιας αμφιλεγόμενης τακτικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απωθήσεις παράτυπων μεταναστών θα γίνονται μόνο υπό «πολύ περιορισμένες συνθήκες» και μόνο εφόσον το σκάφος στο οποίο είναι επιβιβασμένοι οι μετανάστες κρίνεται ασφαλές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η κα Πατέλ έχει ζητήσει από αξιωματούχους των αρμοδίων βρετανικών αρχών να τροποποιήσουν την επίσημη βρετανική ερμηνεία της διεθνούς νομοθεσίας περί του δικαίου της θάλασσας, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις από διπλωμάτες.

Η βρετανική κίνηση ακολουθεί τα όλο και συχνότερα περιστατικά απόπειρας διάσχισης της Μάγχης από τις γαλλικές ακτές από εκατοντάδες ανθρώπους κάθε φορά.

Σε συνάντηση στο Λονδίνο με το Γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανίν, η κα Πατέλ τόνισε ότι ο τερματισμός των παράνομων διελεύσεων στη Μάγχη είναι «απόλυτη προτεραιότητα» για το Λονδίνο.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα του «δε θα αποδεχθεί καμία πρακτική που αντιβαίνει το δίκαιο της θάλασσας, ούτε οικονομικούς εκβιασμούς».

Η τελευταία αναφορά του παραπέμπει σε απειλή από την κα Πατέλ ότι αν δε μειωθούν οι ροές μεταναστών από τη Γαλλία, το Λονδίνο δε θα αποδεσμεύσει τελικά εκατομμύρια λίρες που προορίζονται για ενίσχυση της γαλλικής προσπάθειας για καλύτερη φύλαξη των ακτών.