Κλείσιμο

Διάλογο με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ ζητά ο Κόφι Ανάν

Σε εκδήλωση της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» προσπαθώντας να «κατευναστούν τα πνεύματα» που προκάλεσε η δημοσίευση στην Ευρώπη σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, θα συμμετάσχει, το Σαββατοκύριακο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.
Η πληροφορία δόθηκε από εκπρόσωπο του κ. Αναν στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
"Προκειμένου να υπογραμμίσει την προσωπική του ανησυχία μπροστά στις βίαιες αντιδράσεις για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», ο κ. Κόφι Αναν, «αποφάσισε να παραστεί αυτοπροσώπως στην υψηλόβαθμη σύνοδο της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» στη Ντόχα του Κατάρ το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνόδου αναμένεται ο κ. Αναν να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους και μουσουλμάνους ηγέτες και στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα είναι «οι τρόποι να καταλαγιάσει η κατάσταση αυτή και να προκύψουν οι συνθήκες διεξαγωγής ενός διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω και παραδόσεις, βασισμένου στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση».
Ο εκπρόσωπος έθεσε δύο παραδείγματα κοινωνικών ομάδων, της νεολαίας και των μεταναστών, τονίζοντας ότι οι κοινωνικές αυτές ομάδες πρέπει να προσκληθούν οπωσδήποτε στον Διαπολιτισμικό διάλογο που θα ξεκινήσει με σκοπό μελλοντικά να περιοριστούν οι εξτρεμισμοί. Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι χάρη στο διάλογο με τη νεολαία και με τους μετανάστες διιστάμενες ως σήμερα απόψεις θα πλησιάσουν και «τα χάσματα», που προκαλούν, θα γεφυρωθούν.
Η «Συμμαχία των Πολιτισμών» είναι μία διπλωματική πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αφετηρία την συνεργασία του κ. Αναν με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Τουρκίας.
Στη σύνοδο του Σαββατοκύριακου θα παραστούν 19 εξέχουσες προσωπικότητες ανάμεσα στις οποίες ο ισπανός πρώην πρόεδρος της Ουνέσκο, Φεντερίκο Μαγιόρ και ο τούρκος υπουργός Επικράτειας καθηγητής Θεολογίας, Μεχμέτ Αϋντίν. Ο κ. Μαγιόρ προΐσταται του ιδρύματος, «Πολιτισμός και Ειρήνη».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr