Διαδηλώσεις στο Πακιστάν

Η πακιστανική αστυνομία διέλυσε το Σάββατο με δακρυγόνα διαδήλωση αρκετών εκατοντάδων δικηγόρων που διαμαρτύρονταν κατά της υποψηφιότητας του επικεφαλής της κυβέρνησης Περβέζ Μουσάραφ στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Αρκετοί δικηγόροι τραυματίστηκαν και 12 συνελήφθησαν.

Οι δικηγόροι που είναι στην αιχμή του δόρατος της αμφισβήτησης την οποία αντιμετωπίζει τους τελευταίους έξι μήνες ο στρατηγός Μουσάραφ, ήθελαν να μεταβούν έξω από την έδρα της εκλογικής επιτροπής, στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ, η οποία εξετάζει σήμερα τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις καταστολής που είχαν αναπτυχθεί μαζικά στην περιοχή έχοντας περικυκλώσει τη συνοικία ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές, μεταξύ τους και οπαδοί της αντιπολίτευσης, που φώναζαν συνθήματα όπως \"Φύγε Μουσάραφ\".

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με ορισμένους δικηγόρους να φορούν το μαύρο ένδυμα της εργασίας τους και με το κεφάλι γεμάτο αίματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παρότι τηρεί εχθρική στάση προς τον Μουσάραφ αφότου ο στρατηγός επιχείρησε να καθαιρέσει τον επικεφαλής του, Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, τον Μάρτιο, έκρινε χθες δεκτή την υποψηφιότητα Μουσάραφ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης και νομικοί κύκλοι στο Πακιστάν με προσφυγές τους στις οποίες επικαλούνται το Σύνταγμα ζητούν την ακύρωση της υποψηφιότητας αυτής όσο ο στρατηγός Μουσάραφ παραμένει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, θέση που κατείχε όταν κατέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 1999.

Τονίζουν ότι είναι παράνομο ο επικεφαλής του στρατού να συμμετάσχει στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου ενώ παραμένει στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: skai.gr