Διαδηλώσεις στο Λίβανο

O Λίβανος ετοιμάζεται για την επέτειο των τριών χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι. Η εκδήλωση συμπίπτει με την κηδεία του διοικητή της Χεζμπολά που δολοφονήθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό.

Οι δυο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων η μια από την άλλη στη Βηρυτό.

Στη λιβανική πρωτεύουσα έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς οι αρχές φοβούνται συγκρούσεις και επεισόδια μεταξύ φιλοσυριακών και αντισυριακών πολιτικών ομάδων.

Ανταποκριτές στη Βηρυτό μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και υπενθυμίζουν ότι στη χώρα δεν έχει γίνει δυνατόν από το Νοέμβριο να εκλεγεί νέος πρόεδρος και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί.

Η ρητορική των πολιτικών, όλων των πλευρών, τις τελευταίες μέρες έχει γίνει εξαιρετικά οξεία επιδεινώνοντας την κατάσταση μετά και τη δολοφονία του Ιμάντ Μουνιέχ.

Δεκάδες χιλιάδες λιβανέζοι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού για να τιμήσουν τη μνήμη του Χαρίρι και αίτημα την άμεση εκλογή από το κοινοβούλιο προέδρου της χώρας.

Την κηδεία του Μουνιέχ στα νότια προάστια της Βηρυτού αναμένεται να παρακολουθήσει πλήθος λιβανέζων.

Η Χεζμπολά κάλεσε τους οπαδούς της να κινητοποιηθούν για να αποχαιρετήσουν τον Ιμάντ Μουνίεχ, έναν από τους ιδρυτές του ενόπλου σκέλους της το 1983, τον οποίον καταζητούσαν οι αρχές τα τελευταία είκοσι χρόνια για μια σειρά επιθέσεων και απαγωγών.
Πηγή: skai.gr