Διαδηλώσεις στη Βηρυτό για την αποχώρηση των στρατευμάτων

Σε επίδειξη ισχύος επιδίδονται οι φιλο-σύροι οπαδοί της Χεζμπολάχ, διαδηλώνοντας στους δρόμους της Βηρυτού. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συνέρρεαν στην πλατεία Ριάντ Σολ, στο κέντρο της Βηρυτού, κατόπιν εκκλήσεως φιλοσυριακών κομμάτων, κυρίως των σιιτικών Αμάλ και Χεζμπολάχ. Οι διαδηλωτές, κρατώντας λιβανέζικες σημαίες και φωτογραφίες των προέδρων της Συρίας Χαφέζ και Μπασάρ Ασαντ και του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, καθώς και φωτογραφίες του αρχηγού του Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, συνέρρεαν από παντού σε πυκνούς σχηματισμούς.
Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κάλεσαν τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Συρία και για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάμειξη της Δύσης στα εσωτερικά θέματα του Λιβάνου. Οι σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι αν αποσυρθούν τα συριακά στρατεύματα από το Λίβανο, η χώρα μπορεί να βυθισθεί στο χάος.
Η Συρία δέχεται έντονες πιέσεις για αποχώρηση των δυνάμεών της από το Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι. Η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν χαρακτήρισε «ημίμετρα» τις προτάσεις του Μπασάρ αλ Ασαντ και επισήμανε πως δεν ικανοποιούν την Ουάσιγκτον. Κάλεσε τη Συρία και το Λίβανο να μη μείνουν στα λόγια και να προχωρήσουν σε πράξεις, επαναλαμβάνοντας το αμερικανικό αίτημα για πλήρη και άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Λιβάνου έχει διαβουλεύσεις με το κοινοβούλιο για την επιλογή του πολιτικού στον οποίο θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πολιτικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να δοθεί η εντολή στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, Ομάρ Καράμι. Ο Καράμι, φιλο-σύρος πολιτικός, υπέβαλε την παραίτησή του στις 28 Φεβρουαρίου, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των μαζικών διαδηλώσεων.
Πηγή: skai.gr