Διαδικτυακή σύνοδος G7 - Εμβόλια προς αναπτυσσόμενες χώρες θα ζητήσει ο προεδρεύων Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με τηλεδιάσκεψη λόγω των περιορισμών κατά του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η σύνοδος των ηγετών των χωρών που απαρτίζουν το G7, υπό την προεδρία του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Κύριο θέμα της ατζέντας της συνόδου είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Τζόνσον θα ανακοινώσει ότι η Βρετανία σκοπεύει να διαθέσει την πλειοψηφία του περισσεύματος των εμβολίων που έχει παραγγείλει στο διεθνή συνασπισμό COVAX, ο οποίος έχει ως στόχο τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Βρετανός ηγέτης θα προτρέψει επίσης τους υπόλοιπους ηγέτες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα COVAX και να θέσουν ως στόχο τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης εμβολίων από 300 σε 100 ημέρες.

«Ίσως περισσότερο από ποτέ οι ελπίδες του κόσμου εναπόκεινται στους ώμους των επιστημόνων και τον τελευταίο χρόνο, όπως αμέτρητες φορές στο παρελθόν, αυτοί έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση», ανέφερε σε δήλωσή του πριν από τη σύνοδο ο κ. Τζόνσον.

Η διάθεση εμβολίων προς αναπτυσσόμενες χώρες από την πλευρά της Βρετανίας, ωστόσο, δε θα γίνει πριν από τον εμβολιασμό σχεδόν όλου του εγχώριου ενήλικου πληθυσμού των 53 εκατομμυρίων, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί υπουργοί της κυβέρνησης με δηλώσεις τους κατά καιρούς.

Η ποσότητα των προσφερόμενων εμβολίων προς τον COVAX επίσης δεν έχει διευκρινιστεί, καθώς εξαρτάται από τις προμήθειες αλλά και από την ενδεχόμενη εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού που θα απαιτήσουν περαιτέρω εμβολιασμούς. Συνολικά η χώρα έχει παραγγείλει περίπου 400 εκ. δόσεις εμβολίων.

Αντιθέτως, με πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στους Financial Times ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να διαθέσουν άμεσα το 5% των εμβολίων τους προς αναπτυσσόμενες χώρες.

Άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη σύνοδο των G7 είναι η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη μετά από την πανδημία, το διεθνές εμπόριο, η διεθνής προσέγγιση έναντι της Κίνας και η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας.

Πέρα από τους Τζόνσον και Μακρόν στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη μεγάλη διεθνή σύνοδο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, αλλά και η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ εκ μέρους της ΕΕ.

Την περίπου δίωρη σύνοδο του G7 θα ακολουθήσει αργότερα το απόγευμα η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων ηγετών και επιπροσθέτως του ΓΓ του ΝΑΤΟ, του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και άλλων.