Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit προτείνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Την αντίθεση στο Brexit τοποθετεί στο επίκεντρο της πολιτικής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος που παρουσιάστηκε σήμερα.

Το κόμμα του Τιμ Φάρον έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις και ελπίζει να κερδίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους των Εργατικών και ψηφοφόρους των Συντηρητικών κυρίως σε περιοχές που είχαν υψηλά ποσοστά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο περσινό δημοψήφισμα.

Το μανιφέστο υπόσχεται ότι εάν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονταν στην κυβέρνηση θα διεκδικούσαν τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης, θα κρατούσαν τη χώρα στην ενιαία αγορά και επίσης θα διοργάνωναν δεύτερο δημοψήφισμα επί των τελικών όρων της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ.

«Μία κακή συμφωνία για το Brexit θα κατέστρεφε το μέλλον των παιδιών μας», προειδοποιεί το μανιφέστο του κόμματος και συμπληρώνει ότι ο λαός πρέπει να έχει «τον τελευταίο λόγο» στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπόσχονται επίσης επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών σε έργα υποδομών και για την κατασκευή 300.000 κατοικιών το χρόνο, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για σχολεία και νοσοκομεία.

Μιλώντας λίγο πριν από την παρουσίαση του περιεχομένου του μανιφέστου ο κ. Φάρον κάλεσε τους Βρετανούς να οραματιστούν «ένα λαμπρότερο μέλλον» που θα απορρίπτει την «ακραία» εκδοχή του Brexit της Τερέζα Μέι και του Νάιτζελ Φάρατζ.

«Θα πρέπει να έχετε λόγο επί της συμφωνίας του Brexit σε ένα δημοψήφισμα. Και αν δεν σας αρέσει η συμφωνία, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε και να επιλέξετε την παραμονή στην Ευρώπη», είπε ο κ. Φάρον.

Μεταξύ των πολιτικών που προτείνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι και η νομιμοποίηση της κάνναβης, ώστε να μπορεί να φορολογείται.

Πάντως η παρουσίαση του μανιφέστου του κόμματος έχει επισκιαστεί από τη δημοσιοποίηση παλαιότερης συνέντευξης του Τιμ Φάρον στην οποία τασσόταν κατά των εκτρώσεων. Ο ίδιος απαντά ότι είναι υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να επιλέγουν την έκτρωση.

Ο κ. Φάρον είχε αντιμετωπίσει προ ολίγων ημερών ανάλογα επίμονα ερωτήματα από τον Τύπο αναφορικά με το κατά πόσο ως πιστός χριστιανός θεωρεί αμαρτία το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων. Με καθυστέρηση ημερών είχε τότε υποχρεωθεί να διευκρινίσει ότι δεν το θεωρεί αμαρτία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο