Κλείσιμο

Deutsche Welle: Τι ισχύει με την αστυνόμευση και τα πανεπιστήμια στη Γερμανία (vid)

Μετά από επικοινωνία της Deutsche Welle με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας στην Κολωνία αλλά και το πανεπιστήμο της Κολωνίας, δεν υπάρχει ειδικό σώμα της αστυνομίας που να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια. 

Γενικά η παρουσία της στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν υπάρχει η έννοια του ασύλου όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα. 

Την αστυνομία μπορεί να καλέσουν οι πρυτανικές αρχές όταν διαπιστώσουν αξιόποινες πράξεις στο χώρο του πανεπιστημίου, δηλαδή στο κτήριο και τον περίβολο. Όταν για παράδειγμα φοιτητές έχουν κάνει κατάληψη και εξελισονται βίαια επισόδεια. Γενικά όμως δεν γίνονται καταλήψεις στα γερμανικά πανεπιστήμια. 

Εκτός από τις πρυτανικές αρχές, μπορεί και οποιοσδήποτε πολίτης να καλέσει τον αριθμό 110 όταν διαπιστώσει ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Για παράδειγμα κλοπές, άσκηση σωματικής βίας, εμπόριο ναρκωτικών κτλ. Σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών. 

Ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο πανεπιστήμιο, αποφασίζεται αποκλειστικά από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν συνήθως κάποιοι φύλακες-θυρωροί που επιθεωρούν το χώρο και τα βράδια μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι με κλειδιά μπαίνουν στα γραφεία. Καθηγητές, βοηθοί και κάποιοι φοιτητές. 

Με λίγα λόγια, κουμάντο στο πανεπιστήμιο κάνουν οι πρυτανικές αρχές. Η αστυνομία δεν ελέγχει και δεν επεμβαίνει παρά σε σπάνιες περιπτώσεις εφόσον κληθεί σε περιπτώσεις που τελούνται αξιόποινες πράξεις. Τέλος, όπως δήλωσε ο εκπροσώπός της αστυνομίας της Κολωνίας στην Deutsche Welle, η παρουσία της επιθυμούν να είναι πολύ διακριτική στο χώρο του πανεπιστημίου. 

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr