Κλείσιμο

Δέσμευση σε πολυπολικό κόσμο

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, αντέκρουσε το περιεχόμενο των επίσημων ρωσικών καταγγελιών που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "περί αμερικανικής μονομέρειας", βεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι αντιθέτως δεσμευμένη στην "πολυμέρεια και στην προσφυγή στη διπλωματία".

Ο κ. Σνόου αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αλλά και του βορειοκορεατικού, αντικρούοντας το περιεχόμενο των ρωσικών αιτιάσεων.

Επίσης, ο κ. Σνόου επέμεινε να διαλύσει την φημολογία, ότι υπάρχει μία αλλαγή στις σχέσεις με τη Μόσχα.

"Δεν μας βρίσκει σύμφωνους παρόμοια περιγραφή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία η δράση μας χαρακτηρίζεται από την μονομέρεια", υπογράμμισε επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε ότι "με ενεργητικό τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι είναι δεσμευμένη στην πολυμέρεια και στην προσφυγή στη διπλωματία", ανέφερε επίσης.

Ο ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε φραστικώς με ασυνήθιστη δριμύτητα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, "που σε όλους τους τομείς εξέρχονται των συνόρων τους, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο".

"Ο μονοπολικός κόσμος που ακολούθησε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι διευθυνόμενος από την ίδια την Ουάσινγκτον και "δεν είχε ποτέ επιτυχία", πλην αυτής "να αποσταθεροποιεί τον κόσμο", τόνισε το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος.

"Θεωρούμε πάντοτε τη Ρωσία σημαντικό μας σύμμαχο", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σνόου, που υπενθύμισε την αμερικανική διπλωματική συνεργασία με την Μόσχα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ και με το Πεκίνο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. "Συνομιλούν οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν, κατανοούν ο ένας τον άλλο και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται", πρόσθεσε.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr