Κλείσιμο

«Δένουν» το Ιράν για την απόκρυψη πυρηνικών

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) κατέληξε σήμερα σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης το οποίο προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο καταδικάζει το Ιράν για την απόκρυψη, από το ελεγκτικό αυτό όργανο του ΟΗΕ, σημαντικών στοιχείων που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το σχέδιο αυτό απόφασης, το οποίο αν και καταδικαστικό δεν φτάνει στο σημείο να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή κυρώσεων, υποβλήθηκε επίσημα στο συμβούλιο διοικητών της IAEA και ενδέχεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα.
Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Αδέσμευτοι είχαν εμπλακεί εδώ και πολλές ημέρες σε εντατικές διαβουλεύσεις με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σχεδίου απόφασης που να αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, υποστήριζαν ότι το κείμενο πρέπει να καταδικάζει την Τεχεράνη για την απόκρυψη ενός μέρους των πυρηνικών της δραστηριοτήτων, ενώ οι 13 χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων με επικεφαλής τη Μαλαισία, ήθελαν να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να αποκαταστήσει τη συνεργασία του με την IAEA.
Πηγή: skai.gr