Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αθνάρ παραδέχεται πως δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Αθνάρ δήλωσε χθες το βράδυ σε δημόσια συγκέντρωση σε προάστιο της Μαδρίτης ότι "όλος ο κόσμος πίστευε πως υπήρχαν εκεί όπλα μαζικής καταστροφής".

"Δεν υπήρχαν. Σήμερα το γνωρίζω", παραδέχθηκε ο Αθνάρ, ο οποίος είχε στείλει ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο Ιράκ, παρά την αντίθεση μιας μεγάλης πλειοψηφίας των Ισπανών.

"Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν το γνώριζα πριν, αλλά πάλι ουδείς το γνώριζε", δικαιολογήθηκε ο Αθνάρ, ο οποίος ήταν ο πιο πιστός υποστηρικτής της αμερικανικής επέμβασης, μαζί με το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Η παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν το κύριο επιχείρημα που προέβαλλε ο Λευκός Οίκος για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή του καθεστώτος του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσέιν. Οι δυτικές χώρες που ήταν αντίθετες στην επέμβαση, κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν αμφισβητήσει σοβαρά την ύπαρξη ενός τέτοιου οπλοστασίου.

Ο Αθνάρ πρέπει "να ζητήσει συγγνώμη" από τους Ισπανούς επειδή πήρε μέρος σ' αυτό τον "φρικτό" πόλεμο, που προκαλεί ακόμη "εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα", δήλωσε σήμερα ο Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE).

"Εκατομμύρια Ισπανοί και πρόσωπα σ' όλο τον κόσμο" ήξεραν ότι τέτοια όπλα δεν υπήρχαν, πρόσθεσε ο Γκαρίντο, ο οποίος επέκρινε επίσης τον σημερινό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά) Μαριάνο Ραχόι.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr